2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Net de helft van de internetgebruikers in Nederland steunt wel eens op een openbaar, onbeveiligd wifinetwerk. Vooral jongeren maken hier graag gebruik van en houden weinig rekening met mogelijke risico’s die hieraan klampen, waaronder privacyschending.

Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat veruit de meeste internettende 18- tot 25-jarigen gebruik maakt van onbeveiligde netwerken. Daarbij vergeten ze dat hun gegevens eenvoudig bekeken kunnen worden door anderen. Zeven op de tien 18- tot 25-jarigen valt in deze risicogroep. Ouderen doen dat veel minder: slechts één op de tien internettende 75-plussers.

Verder ziet het CBS dat 34 procent van de mensen die wel eens een onbeveiligd en openbaar wifi-netwerk gebruikt, dat beperkt juist vanwege de veiligheidszorgen die eraan klampen. Dat beperken ze door geen gebruik van onbeveiligde netwerken te maken, of door te kiezen voor openbare netwerken die wel beveiligd zijn. Deze categorie betreft een kwart van de jongeren, en meer dan de helft van de 65-plussers.

Interessant is ook dat veel internetters het surfgedrag aanpassen aan het netwerk waarop ze zich bevinden. Zo gaan mensen niet bankieren als ze verbonden zijn met een onbeveiligd openbaar netwerk. Vier op de tien gebruikers van openbare, niet-beveiligde netwerken laat weten zich altijd bewust te zijn van hun activiteiten op zo’n netwerk. Twee op de tien is zich bijna altijd bewust hiervan.

De meest genoemde reden van internetgebruikers om niet actief te zijn op openbare en onbeveiligde wifinetwerken is tot slot het gebrek aan behoefte. Ruim de helft geeft dit op als reden, zegt het CBS.