1 min

Thuiswerken heeft flinke gevolgen voor de risico’s waaraan bedrijfssystemen en gevoelige data worden blootgesteld. Zakelijk apparatuur wordt vaak door andere familieleden gebruikt en ook worden wachtwoorden hergebruikt voor verschillende toepassingen.

Dat blijkt uit een onderzoek van CyberArk onder 3.000 thuiswerkers uit verschillende Europese landen. Het onderzoek kijkt welke maatregelen bedrijven hebben genomen om de werkomgeving te beveiligen. Doordat er meer apparaten op meer plekken staan, is het aanvalsoppervlak groter.

Ondanks dat vrijwel alle IT-teams (94 procent) stellen dat zij de thuiswerkers kunnen beschermen, heeft 40 procent van de bedrijven niks gewijzigd aan de al bestaande securityprotocollen. Ook al gebruiken medewerkers nieuwe manieren en applicaties om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.

Onzorgvuldig omgaan met apparatuur

Van alle thuiswerkers gebruikt 77 procent onbeschermde, onbeheerde BYOD-apparatuur om verbinding te maken met het bedrijfsnetwerk. Werkende ouders vormen het grootste risico omdat zij naast werk zich ook moeten bekommeren om hun kinderen. Bijna alle werkende ouders (93 procent) gebruikt dezelfde wachtwoorden voor verschillende applicaties en apparaten, waarbij 37 procent deze wachtwoorden ook daadwerkelijk onbeschermd bewaart in de browser van een zakelijk apparaat. Bij 29 procent van de respondenten worden zakelijke apparaten gebruikt door familieleden om een spel te spelen of schoolwerk te doen.

Voor bedrijven was de snelle omschakeling naar thuiswerken belangrijker dan de veiligheid. Er zijn verschillende applicaties en services beschikbaar gemaakt voor thuiswerkers zonder dat er naar de security is gekeken. Als de accounts van medewerkers met verhoogde toegangsrechten worden gehackt, kunnen de hackers makkelijk toegang krijgen tot cruciale bedrijfsdata.