IBM kondigt een upgrade aan voor zijn clouddatacenter in Frankfurt. Hierdoor moeten Europese bedrijven de volledige controle krijgen over hun data, zo valt te lezen in de aankondiging. Met de upgrade moet er voor bedrijven zekerheid ontstaan dat hun data in Europa wordt opgeslagen.

Het wordt door de uitbreiding ook mogelijk om gebruik te maken van geavanceerde encryptiemogelijkheden en extra ondersteuning van IBM-medewerkers in Europa. Met deze ontwikkeling wil IBM het hoogste niveau van transparantie, vertrouwen en bescherming van data bieden. Bedrijven die gebruikmaken van de IBM Cloud voldoen hierdoor aan de nieuwe wetgeving die is vastgelegd in de General Data Protection Regulation (GDPR).

Nieuwe upgrades

Zo krijgen medewerkers van IBM buiten de EU geen toegang tot klantdata zonder expliciete toestemming van de klant. Bovendien zullen Europese IBM-medewerkers een belangrijke rol spelen bij de bescherming van data. Verzoeken voor toegang tot data van buiten de EU worden door een team van Europese IBM-medewerkers getoetst. Big Blue neemt dan ook extra personeel aan om 24/7 ondersteuning in Europa te bieden.

De nieuwe geavanceerde encryptiemogelijkheden om data te beschermen zorgen ervoor dat klanten beschikken over hun eigen master keys. Dankzij deze sleutels kunnen alleen zij hun data ontsleutelen. Deze mogelijkheid, alsmede de andere upgrades, zijn van toepassing op IBM’s volledige cloud architectuur stack in Frankfurt. Ook belangrijke diensten als kunstmatige intelligentie, data, analytics en DevOps vallen hieronder.

Omgang met data

Naast het bieden van zekerheid om data binnen de EU te behouden, wil IBM klanten zorgeloos met innovatie kunnen laten bezighouden. Naar eigen zeggen benadrukt de aankondiging het belang dat IBM hecht aan het verantwoord omgaan met data. Hierbij wordt ook verwezen naar het data manifest van de CEO van IBM Ginni Rometty, waarin ingegaan wordt op het omgaan met data. De IBM Cloud upgrades zullen vanaf december beschikbaar zijn.