Vorige week bood Broadcom zo’n 130 miljard dollar voor de overname van concurrent Qualcomm. Toen liet Qualcomm weten serieus te zullen kijken naar het overnamebod, maar nu lijkt het er al op dat het bedrijf dat zal afwijzen. Als het zover komt, kan het zo zijn dat Broadcom een vijandelijke overnamepoging zal doen.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van vier verschillende bronnen binnen Qualcomm. Volgens de bronnen zou de directie van Qualcomm mogelijk vandaag nog met een formele afwijzing van het bod komen. Tegelijk stellen de bronnen dat het ook kan dat er “een paar extra dagen nodig zijn om een volledige reactie op Broadcom te geven”.

Bod niet hoog genoeg

Steven Mollenkopf, de CEO van Qualcomm, heeft de afgelopen paar dagen met verschillende aandeelhouders gesproken over het overnamebod. Hij zou het gevoel hebben dat het bod van Broadcom, van 70 dollar per aandeel, veel te weinig is. Daarnaast zou bij het bod geen rekening gehouden zijn met mogelijke problemen met regelgevers die de overname zouden moeten goedkeuren.

Dat laatste lijkt sowieso al moeilijk te zijn, want zo schijnt de Chinese overheid de samenvoeging van de twee bedrijven hoe dan ook af te willen keuren. Dat omdat het zijn eigen chipindustrie schijnt te willen helpen en daarom wil voorkomen dat er een grote nieuwe concurrent ontstaat. Toch is Broadcom vastbesloten de overname door te laten gaan.

CEO Hock Tan vertelde deze week nog ervoor open te staan de overnamestrijd aan te binden. Broadcom zou, indien het bestuur van Qualcomm niet akkoord gaat, overwegen om te proberen het bestuur te vervangen. Vervolgens zou een nieuw bestuur wel de onderhandelingen aan kunnen gaan.

Overname NXP

Op de achtergrond speelt bij Qualcomm nog de poging het Nederlandse bedrijf NXP over te nemen voor 47 miljard dollar. Die overname wordt nog onderzocht door de Europese Unie en de Chinese overheid. Broadcom wil de twee bedrijven tegelijkertijd overnemen. Ondertussen is Broadcom zelf ook nog bezig met de overname van Brocade.