‘Broadcom verhoogt bod op Qualcomm’

Broadcom zou overwegen om zijn bod op concurrent Qualcomm te verhogen. Onlangs werd 103 miljard dollar nog afgewezen omdat het volgens Qualcomm een ‘erg ondergewaardeerd’ bedrag is. In overleg met topaandeelhouders komt Broadcom met een bod waarin meer eigen aandelen zijn opgenomen, zo vertellen anonieme bronnen aan Reuters.

De CEO van Broadcom, Hock Tan, gaf al aan dat hij open staat voor een overnamestrijd en die lijkt er dus te komen. Het vorige bod betekende per Qualcomm-aandeel 60 dollar in geld en 10 dollar aan Broadcom-aandelen. Door meer te bieden met eigen aandelen voorkomt de koper volgens de bronnen meer schuld, terwijl er ook minder druk komt op de creditscore.

Verwachtingen

Volgens het persbureau verwachten de investeerders van Qualcomm op z’n minst 80 dollar per aandeel voor een eventuele verkoop. De raad van bestuur van Broadcom heeft echter nog geen besluit genomen over hoe hoog het vernieuwde bod wordt. Toch zou er sinds de afwijzing op 6 november meerdere verzoeken voor nieuwe gesprekken zijn gekomen, maar Qualcomm wees de verzoeken tot dusver af, stellen de bronnen.

Zowel Qualcomm als Broadcom wilde tegenover Reuters niet reageren. De bronnen wilden niet geïdentificeerd worden omdat het om vertrouwelijke informatie gaat. Voor het aandeel Qualcomm betekent de berichtgeving goed nieuws, met een waardestijging van meer dan twee procent. Broadcom zag zijn eigen aandeelwaarde dalen met 0,3 procent.

Nederlandse invloed

Ondertussen is Qualcomm zelf ook bezig met een ander bedrijf over te nemen. De chipmaker probeert de acquisitie van het Nederlandse NXP Semiconductors NV na het tekenen van een deal in oktober 2016 af te ronden. Eerder deze week kwam er schot in de zaak, aangezien goedkeuring vanuit de Japanse mededingingsautoriteit en de Europese Unie nabij lijkt.

Het maakt voor Broadcom overigens niets uit hoe de overname van NXP door Qualcomm afloopt. Het bedrijf wil zijn plannen voor de gigantische overname naar verluidt hoe dan ook doorzetten. Tijdens de afwijzing werd er al min of meer vanuit gegaan dat de onderhandelingen niet voorbij waren.