2min

Er staan bijna 100 handtekeningen onder het zogeheten Tech Talent Charter. Dit Britse programma richt zich op het verbeteren van diversiteit in de technologische sector door er op te letten tijdens sollicitatieprocedures, het vrijgeven van diversiteitsrapporten en meer.

Tech Talent Charter begon zo’n twee jaar geleden en wordt ondersteund door een commissie waarin vertegenwoordigers van deelnemende bedrijven en organisaties aanwezig zijn. 90 bedrijven hebben zich aangesloten bij het initiatief dat voornamelijk focust op het brengen van man-vrouw-balans bij de deelnemers. Onder meer Hewlett Packard Enterprise, Cisco, HP Inc. en Fujitsu steunen het programma.

Ook het Department for Digital, Culture, Media & Sport zette recentelijk zijn handtekening. De organisatie ontving daarbij een subsidie van het overheidsorgaan. Matt Hancock, staatssecretaris Digitaal, zegt over het programma dat diversiteit deels te realiseren is door het onderwijssysteem aan te passen en deels door de cultuur te veranderen en er voor open te staan.

Streven

TechUK-president Jacqueline de Rojas is van mening dat een diverse talentpool helpt bij het groeiende gat vaardigheden. Volgens De Rojas kan een vrouwelijke bestuurder het risico op faillissement met 20 procent verkleinen, terwijl een gender-gebalanceerd team waarschijnlijk 60 procent productiever is. Vrouwelijke verkopers noemt ze in het bijzonder meer productief, omdat zij hun doelen vaker halen dan mannen.

Hoewel het naderen van de 100 een mijlpaal voor Tech Talent Charter is, zijn de doelen nog lang niet voorbij. Tegenover IT Pro laat de organisatie weten te streven naar 500 handtekeningen van organisaties over exact een jaar. Tech Talent Charter verwijst voor een dergelijke doel naar de snelheid die de afgelopen maanden geboekt werd. Vijf maanden geleden waren er immers nog 19 deelnemers.

Eigen inzet

Overigens komen initiatieven om diversiteit te realiseren niet alleen vanuit dergelijke organisaties. Ook bedrijven zelf leggen zich vaak doelen op om meer diversiteit te realiseren. Zo bleek eerder dat Intel op schema ligt om zijn diversiteitsdoelen voor 2020 te halen, terwijl bij Apple de werknemers nog vooral blank en mannelijk blijken.