2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit het rapport State of European Tech van Atomico blijkt dat bedrijven uit de tech-sector vooral moeite hebben met het aantrekken van talent. Toch heeft Nederland wat minder moeite op dit gebied dan andere landen, aangezien er over ons land geschreven wordt dat we een magneet voort toptalent blijven.

Het aantal professionele ontwikkelaars in Europa is gegroeid naar 5,5 miljoen. Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste bestemming voor tech-talent dat naar of binnen Europa migreert. Wel moet gezegd worden dat het VK aandeel lijkt te verliezen aan andere Europese bestemmingen, zoals Duitsland en Frankrijk. Zij blijven respectievelijk op plek twee en drie staan.

Nederland is daarbij het vijfde grootste land voor professionele ontwikkelaars. In het afgelopen jaar nam de Nederlandse pool van professionele ontwikkelaars toe van 249.816 tot 310.048, oftewel 24 procent. Op stadsniveau loopt ons land voorop, met Asterdam als vijfde grootste stad in Europa (90.058 ontwikkelaars). Het aantal tech-banen groeide het afgelopen jaar in Nederland met 4,6 procent, goed voor een tweede plek achter Ierland.

Investeringen

Anderzijds constateert het onderzoek dat Europa een gezond landschap met een sterke basis is. Met ruim 19 miljard dollar aan investeringen is 2017 een recordjaar, ten opzichte van de 14,4 miljard dollar van vorig jaar. 50 financieringsrondes waren goed voor een bedrag van 50 miljoen dollar of meer, waarmee het record van 43 uit 2015 sneuvelt. Zulke rondes komen vaak voor in het VK en Duitsland, maar ook Nederland (Picnic, 110 miljoen dollar) doet mee. Zeven andere Europese landen die vanaf 2003 bestaan zijn lid geworden van de ‘billion-dollarclub’, waarmee het Europese totaal op 41 komt.

Nederland is ook één van de tien Europese landen die meer dan één miljard dollar ophaalde sinds 2012. In 2017 haalde ons land een half miljard dollar op, ten opzicht van 0,41 miljard vorig jaar. Ook constateert het onderzoek dat er steeds meer geïnvesteerd wordt in Amsterdam, dit jaar 293 miljoen dollar ten opzicht van 133 miljoen dollar vorig jaar.