min

Tags in dit artikel

,

Sony en Toshiba hebben technologie van Rambus in licentie genomen voor toepassing in de nieuwe generatie Playstation-spelcomputers. Het gaat daarbij om een hogecapaciteitsinterface voor het verbinden van geheugen met de processor (codenaam Yellowstone) en een methode om chips op elkaar aan te sluiten (codenaam Redwood).

De technologie is bestemd voor de Cell-processor, die Sony en Toshiba samen met IBM ontwikkelen. Deze processor zal bestaan uit verschillende chips binnen één behuizing. Op die manier willen de ontwikkelaars een prestatieniveau van ten minste 1 biljoen drijvendekommabewerkingen per seconde bereiken, ongeveer honderd maal zo veel als de Pentium 4 op 2,5 gigahertz aankan. De Cell zou eind 2004 of begin 2005 op de markt moeten komen.

Voor Rambus biedt de overeenkomst de kans op een rentree in de markt van interfacetechnologie. Rambus RDRam-technologie was ooit favoriet bij Intel vanwege de hoge prestaties. Pc-fabrikanten en concurrenten als AMD verzetten zich echter tegen deze oplossing vanwege de kosten en de moeilijkheidsgraad van de implementatie ervan. Toepassing van RDRam is daardoor altijd uiterst beperkt gebleven.