Abonneer je gratis op Techzine!

Eind deze maand is het eerste open glasvezelnetwerk in Nederland een feit. Het Amsterdam Science Park in de Watergraafsmeer heeft de primeur. Het open glasvezelnetwerk, dat ViaEuropa Benelux heeft ontwikkeld, is toegankelijk voor alle service providers. Door het open karakter van het netwerk liggen de vaste kosten voor het onderhoud en beheer van het netwerk voor iedere service provider stukken lager. Ook de prijzen voor internettoegang, telefonie, Virtual Private Network (VPN) en andere IP-diensten zullen hierdoor drastisch dalen.

Het eerste succesvolle open glasvezelnetwerk van ViaEuropa Networks werd toegepast in Zweden in 1999, in het Hammarby Sjostad project. “Elke service provider betaalt hetzelfde bedrag om haar diensten over het netwerk te transporteren. Hierdoor kan de gebruiker eenvoudig de verschillende aanbiedingen vergelijken en diegene kiezen die de beste prijs/kwaliteit verhouding levert, aldus Bas Ennik, Facility Manager voor ViaEuropa Benelux.

In Amsterdam kunnen alleen de bedrijven in de omliggende verzamelgebouwen van het glasvezelaanbod profiteren. ViaEuropa Benelux is ook bezig met een proef in Rotterdam waarbij 10.000 woningen op het netwerk zullen worden aangesloten. ViaEuropa Benelux verwacht dat consumenten en zakelijke klanten kunnen profiteren van 20 tot 50 procent lagere tarieven. Het voordeel voor service providers is dat zij zelf geen dure infrastructuur meer hoeven aan te leggen.