min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inwoners van arme landen zullen binnenkort mogelijk in hun eigen tempo de online wereld kunnen verkennen. Onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken momenteel aan een zoekmachine die rekening houdt met trage verbindingen. In de toekomst is het mogelijk dat iemand met behulp van de MIT-software een mailtje met een zoekopdracht naar een centrale server in Boston stuurt, waarna het programma op zoek gaat naar informatie op internet. De resultaten worden vervolgens gefilterd om irrelevante links zoveel mogelijk te voorkomen en later via e-mail naar de oprachtgever teruggezonden. Dat meldt de website van de BBC.

De gedachte achter de nieuwe zoekmachine is dat mensen in arme landen weliswaar weinig geld en trage online verbindingen hebben, maar wel beschikken over voldoende tijd. De huidige zoektechnologie is volgens de ontwikkelaars te veel gericht op de behoeften in het westen. Mensen in arme landen hebben vanwege de tragere connecties geen boodschap aan de enorme lijsten zoekresultaten waarmee moderne zoeksites op de proppen komen.

Binnen drie tot vier maanden moet er een testversie van de MIT-software beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat de technologie gratis blijft. Omdat het programma nogal groot is, overwegen de ontwikkelaars bibliotheken in arme landen het pakket op cd te sturen.