min

Tags in dit artikel

, ,

Vodafone heeft in Duitsland en Italië mobiele telefonie van de derde generatie (3G) geïntroduceerd maar vooralsnog alleen voor dataverkeer. Vodafone laat spraaktelefonie en de consumentenmarkt voorlopig nog links liggen omdat de benodigde 3G-toestellen nog niet voldoen.

Vodafone zal volgens een woordvoerster in de loop der tijd ook mobieltjes betrekken bij gebruikersvriendelijke 3G-proeven, voorlopig beginnen ze alleen met pc-kaartjes en dataverkeer. Volgens de directeur van Vodafone Italia zijn 3G-toestellen volgend jaar al beschikbaar maar deze zullen pas worden verkocht als er betere dienstverlening mogelijk is.

Vodafone biedt een 3G-modemkaartje voor bepaalde grote ondernemingen dat in notebooks kan worden gebruikt. De overdrachtssnelheid is ongeveer 3 maal zo hoog als van een vaste ISDN-aansluiting. De modemkaartjes zullen worden geleverd door het Nederlandse bedrijf Option dat voor de ontwikkeling heeft samengewerkt met Lucent. Ook zal Option hetzelfde modemkaartje leveren aan T-Mobile, een concurrent van Vodafone. T-Mobile heeft alleen nog niet bekendgemaakt wanneer ze beginnen met de levering van 3G-diensten.