Vodafone heeft gisteren bekend gemaakt dat de algemene snelheid van het 3G-netwerk in Nederland verhoogd zal worden. Dankzij de verhoging van snelheid wordt het op papier mogelijk een snelheid van 42 Mb/s te behalen. Vodafone verhoogt eerst de snelheid van 3G-netwerken omdat slechts een klein deel van alle telefoons zou profiteren van een 4G-netwerk.

Het verhogen van de snelheid via 3G doet Vodafone met behulp van een technologie die de naam dual-carrier HSDPA+ draagt. In eerste instantie wordt deze techniek alleen in grote steden geactiveerd, maar uiteindelijk wil Vodafone het hele land voorzien van de hogere snelheid. Momenteel profiteren Vodafone-abonnee’s in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht al van de hogere snelheid.

Er zijn momenteel nog niet veel smartphones die al geschikt zijn voor dual-carrier HSDPA+. Onder de geschikte toestellen horen bijvoorbeeld wel de iPhone 5 van Apple en de Lumia 820 en 920 van Nokia. De techniek staat telefoons toe om een dubbele 3G-verbinding te leggen met zendmasten. Hierdoor wordt de snelheid effectief verhoogd.

Vodafone begint pas later dit jaar met het aanleggen van een 4G-netwerk, net als T-Mobile. KPN loopt vooruit op de andere twee providers, het heeft het eerste deel van het 4G-netwerk begin deze week al geactiveerd.