2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er zijn wederom details uitgelekt over de Xbox Next. Volgens deze laatste plannen wil Microsoft onder andere de harde schijf weglaten uit de nieuwe Xbox, en zal er geen compatibiliteit met de vorige versie zijn. Verder is Microsoft van plan om de Xbox Next eerder te lanceren dan de Playstation 3 van concurrent Sony. Sony’s streefdatum is begin 2006, Microsoft mikt op het najaar van 2005.

De nieuwe Xbox zal 3 CPU’s van IBM bevatten, dezelfde die Apple momenteel gebruikt in haar G5 processoren. Deze 3 gekoppelde CPU’s betekenen dat de Xbox Next krachtiger zal zijn dan elke nu verkrijgbare pc. Verder zal de console een ATi grafische kaart bevatten, en dan wel een model wat nog sneller is dan de, voorlopig nog niet gelanceerde, R4000.

De grootste verandering zal toch zeker zijn dat de harde schijf zal ontbreken. Dit besluit is nog niet 100% zeker, maar zoals het er nu uitziet zal Microsoft kiezen voor een soortgelijke opzet als de Playstation2. Dit zal betekenen dat de console goedkoper kan zijn, en de gameontwikkelaars gebruiken de toegevoegde waarde van de harddisk momenteel ook niet. Overigens zal Microsoft wel een harde schijf inbouwen als Sony dat ook doet in haar console.

Ook qua hoeveelheid werkgeheugen loopt Microsoft achter Sony aan, de huidige Xbox heeft 64 MB RAM. De nieuwe krijgt waarschijnlijk 256, maar als Sony meer erin zet doet Microsoft dat ook.

Ongetwijfeld de meest vervelende boodschap voor de bezitters van de huidige generatie Xbox: Microsoft is van plan om de nieuwe Xbox niet compatible te maken met de huidige. Dit zou dus betekenen dat alle spellen die nu uit zijn niet meer gespeeld kunnen worden op de Xbox Next. De belangrijkste drijfveer achter dit besluit is waarschijnlijk dat de console dan nog goedkoper kan worden.