1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Een programmeur van Microsoft die Kazaa heeft geschreven, eist van Sharman Networks een compensatie voor inbreuk op auteursrechten.

Fabian Toader, een Roemeen die nu in de VS woont, beweert dat hij in 2000 het programma voor het toenmalige Kazaa BV had geschreven. De software en activiteiten werden overgenomen door Sharman Networks in 2002.

Volgens persbureau AP wil Toader een vergoeding voor de verspreiding van het programma. Via de rechter eist hij 25 miljoen dollar. De laatste versie van Kazaa is meer dan 335 miljoen keer gedownload.

Toader beweert dat hij nooit een contract getekend heeft en hij dus nog de auteursrechten heeft.

Een woordvoerster van Sharman spreekt dit tegen. "Het werk van Toader was voor een vroege versie van Kazaa Media Desktop. Daarbij werd expliciet gesteld dat Kazaa BV de rechten bezit van al het werk van de ontwikkeling van de software", aldus de zegsvrouw.

Toader is tegenwoordig werkzaam bij Microsoft. Hij heeft al behoorlijk wat rechtzaken tegen Sharman Networks aangespannen. Vorig jaar klaagde hij Sharman aan wegens een poging tot afpersing. Sharman had deze zaak gewonnen. Het bedrijf ziet deze actie als een soort wraakactie.