2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Sharman Networks, uitbater van P2P programma Kazaa, heeft de website van Kazaa gesloten voor Australische bezoekers. Dit naar aanleiding van de recente uitspraak van een Australische rechter, waarin staat dat Kazaa vanaf 5 december vrij moet zijn van illegale muziekbestanden.

De blokkade houdt in dat Australiërs niet langer het programma Kazaa kunnen downloaden. Wel kunnen de personen die het tooltje al hadden gewoon blijven downloaden van het P2P netwerk. Sharman Networks raadt dit echter ten zeerste af. Ook krijgen bestaande gebruikers bij het opstarten van het programma een melding waarin staat dat het gebruik van Kazaa in Australië niet is toegestaan.

Sharman Networks heeft weliswaar hoger beroep aangetekend in de zaak, maar dit dient pas in februari 2006. Tot die tijd is het bedrijf verplicht om maatregelen te nemen om het downloaden van muziekbestanden tegen te gaan. De rechter had een soort keyword filter systeem voorgesteld, dit zou voor 5 december jl. ingebouwd moeten worden. Ondertussen is Sharman echter om de tafel gaan zitten met de muziekindustrie. Er zijn nu plannen voor een meer geavanceerde beveiliging die gebruik maakt van zogeheten ‘audio fingerprinting’ software.

Mocht Sharman het hoger beroep in de zaak alsnog winnen, dan zal Kazaa waarschijnlijk weer open gaan maar dan met de eerder genoemde beveiliging erin. Echter, tot die tijd voldoet Kazaa niet aan de eisen van de rechter, tot grote ontevredenheid van de ARIA (Australian Recording Industry Association).
"Sharman heeft uit zijn neus zitten eten tijdens de rechtszaak. Ze hebben een kans gekregen om het juiste te doen, en die hebben ze verpest. Ze zijn onbetrouwbaar, zelfs in het opvolgen van de simpelste stappen richting het doen wat de rechter heeft opgedragen. En ze hebben wederom laten zien niet van plan te zijn om ook maar iets te doen aan de illegale activiteiten die op grote schaal plaatsvinden op hun netwerk", aldus Stephen Peach, directeur van de ARIA.