Abonneer je gratis op Techzine!

In Canada heeft de muziekindustrie een zware tegenslag gehad. Volgens de Justitie mag muziek daar gedownload en geupload worden naar ruilbeurzen. De CRIA, de Canadese versie van de RIAA, krijgt nu dus geen toestemming om de gegevens van 29 ruilbeursgebruikers op te vragen. Met die gegevens wilde de CRIA die gebruikers aanklagen.

In Canada is het kopiëren van muziek toegestaan voor eigen gebruik, omdat er op lege cassettes, CDs en MP3-spelers een heffing zit, die naar de auteursrechthebbenden gaat.

De redenatie van de rechter was wel lachwekkend. Hij haalde bij zijn verklaring van zijn oordeel een geval aan van een bibliotheek die een aantal kopieerapparaten bezit. In de daarop volgende rechtzaak besliste de rechter dat er op het neerzetten van kopieerapparaten geen overtreding op de geldende auteursrechtenwetgeving was. Volgens de rechter waren de ruilbeurzen niets anders dan kopieerapparaten.

Het oordeel is alleen geldig voor Canada, maar wij kennen in Nederland ook zo’n systeem. Wij moeten hier alleen dubbel betalen.