Een opmerkelijke uitspraak van de Haagse rechtbank vandaag. De rechtbank oordeelde in een vonnis over het thuiskopiëren dat het downloaden van illegaal aangeboden films en muziek strafbaar is.

Deze uitspraak is zo opmerkelijk omdat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie had aangegeven dat het downloaden van films en muziek uit illegale bron gewoon toegestaan zou zijn. De rechter was vandaag echter van geheel andere mening.

Volgens advocaat Arnout Groen gespecialiseerd in het auteursrecht is het zo dat de rechter in dit geval een afweging heeft gemaakt waarbij hij gekeken heeft naar het belang van het recht op thuiskopiëren en het belang van de entertainmentindustrie.

[b]Europese richtlijn stelt belang rechthebbende voor andere beperkingen, zoals het recht op thuiskopiëren.[/b]

Een Europese richtlijn uit 2004 die betrekking heeft op de auteursrechten op het internet bevat een norm die stelt dat beperkingen, zoals het recht op thuiskopiëren, niet in strijd mag komen met de rechtmatige belangen van de rechthebbenden, in dit geval de entertainmentindustrie.

"De rechter heeft geoordeeld, wanneer er op zo’n grote schaal illegaal wordt gedownload dan is dat iets wat in strijd komt met de rechtmatige belangen van de entertainmentindustrie.", aldus Groen. Volgens Groen was het dan ook te verwachten dat ook een Nederlandse rechter op een gegeven moment dit oordeel zou vellen. ‘In het buitenland zien we dat meer en meer de belangen van de entertainmentindustrie voor de belangen van de thuisgebruiker gaan.’

[b]Wat betekent het in de praktijk[/b]

Wat dit voor thuisgebruikers in de praktijk gaat betekenen is volgens Groen lastig te voorspellen. Allereerst omdat de identiteitsgegevens lastig te achterhalen zijn en mensen niet van hun identieke identiteitsgegevens gebruikmaken. Groen waarschuwt mensen om vanzelfsprekend geen naam en adres te vermelden wanneer men gaat downloaden.

Wat vervolgens de straf voor gebruikers die tegen de lamp lopen zal zijn is volgens Groen eveneens lastig aan te geven. Mogelijk zal het dan gaan om schadevergoedingen, maar dan zullen volgens Groen de meeste mensen zeggen dat als het niet gratis was geweest ze het nooit hadden gedownload. En dat maakt het bestraffen eveneens zeer lastig.

Natuurlijk blijft het downloaden uit legale bron zoals bijvoorbeeld de iTunes Store van Apple gewoon toegestaan en gaat het vonnis in dit geval dan ook alleen om downloads van films en muziek uit illegale bron, zoals P2P-programma’s of nieuwsgroepen.

[b]Nederland niet langer een uitzondering.[/b]

Hiermee komt er dan ook een einde aan de Nederlandse uitzonderingspositie voor het downloaden van films en muziek uit illegale bron. In de rest van Europa was dit al langer verboden, maar de Nederlandse regering heeft zich nooit content geuit met deze gang van zaken.

Het downloaden van software en spelletjes was slechts een van de zaken die in Nederland niet toegestaan was en ook strafbaar is. Aan dit rijtje worden dus nu films en muziek toegevoegd.

Brancheorganisatie NVPI van de Nederlandse entertainmentsector is blij met de uitspraak. De Nederlandse uitzonderingspositie was de organisatie al jaren een doorn in het oog. Vorig jaar pleitte de NVPI nog voor een wettelijk verbod op downloaden.

[b]Bodemprocedure tegen stichting "De Thuiskopie" en SONT.[/b]

De rechterlijke uitspraak maakt deel uit van een vonnis in een bodemprocedure van een groep producenten van blanco media, waaronder Maxell, Philips, TDK en Sony, tegen stichting De Thuiskopie en SONT, een organisatie die de hoogte van de thuiskopieheffing vaststelt.

De fabrikanten, verenigd in belangenvereniging STOBI, willen dat de heffing wordt verlaagd of afgeschaft. Volgens STOBI zou de heffing onnodig zijn als consumenten materiaal met toestemming kopiëren, bijvoorbeeld als de rechthebbenden hun muziek legaal op internet aanbieden. De rechtbank is het op dat punt met STOBI eens.