min

Tags in dit artikel

Developers in Europa en Amerika kunnen weer opgelucht ademhalen. Het omstreden LZW-compressie patent van Unisys is verlopen. Het patent was omstreden omdat Unisys geld wilde voor het gebruik van GIF-plaatjes, die tot het patent behoren.

Enkele jaren geleden ontdekte het bedrijf dat het het patent bezat en besloot er geld mee te verdienen. Ze startten een ware klopjacht en vroegen vele webmasters tot 5.000 dollar voor het gebruik van GIF-plaatjes op hun websites. Toen was GIF nog een zeer populair compressieformaat. Dat draaide Unisys even de nek om. Al snel besloten de meeste mensen over te stappen op de JPG en PNG formaten die wel gratis waren. Veel mensen waren fel tegen het controversiële besluit van Unisys. Koplopers in de strijd tegen het bedrijf waren de mensen die de website BurnAllGIFs starten, een website voor de totale overstap van GIF naar andere formaten. GIF wordt echter nog steeds gebruikt. En niemand heeft (waarschijnlijk) Unisys ook maar iets betaald.

Unisys claimt op hun website nog wel dat voor een licentie op hun compressie techniek moet worden betaald. Dit lijkt echter niet serieus aangezien Microsoft de enige is die ooit een licentie heeft aangekocht en dat was al 8 jaar geleden.

Het patent op de LZW(vernoemd naar de uitvinders Lempel, Ziv en Welch)-compressie verliep in Amerika al in 2003. In Japan zal het patent pas in Juni verlopen. Naast het GIF geldt het patent ook voor de TIFF-LZW-, PDF- en Postscript-2-formaten en voor de V.42bis compressie die gebruikt wordt bij inbelmodems.