1 min

Tags in dit artikel

,

In1987 is er een patent afgegeven aan het bedrijf Compression Labs. Dit patent heeft betrekking op de compressiemethode voor grafische bestanden. Compression Labs is daarna in 1997 overgenomen door Forgent Networks, wat vanaf toen het patent in handen had. Dit patent gaat over het JPG-bestand.

Sinds 2002 probeert Forgent Networks geld te verdienen met het patent door licenties te verkopen. Ondertussen heeft het bedrijf al ongeveer 30 licentieovereenkomsten gesloten met verschillende bedrijven. Dit heeft Forgent Networks al zo’n 90 miljoen dollar opgeleverd.

Er is echter nog een zeer grote groep die niet wil betalen voor de licentie, maar wel veel gebruik maakt van het bestandsformaat. Tot deze groep behoren veel bekende bedrijven.

Volgens Forgent Networks is de maat zo onderhand vol en gaat het actie ondernemen. Daarom is er een aanklacht ingediend tegen de bedrijven die niet voor de licentie willen betalen. Forgent Networks verwacht nu dat zij de rechtszaak gaan winnen, maar daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

Een organisatie die zich bezig houdt met de verspreiding en ontwikkeling van het JPG-bestandsformaat, JPG Committee, heeft grote twijfels. De kans dat de rechtzaken uitmonden in discussies is dus wel degelijk aanwezig.