2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft en eBay werken in Nederland samen om de verkoop van illegale Microsoft software op de online marktplaats van eBay tegen te gaan. Centraal in de samenwerking staat Microsofts deelname aan het Verified Rights Owner Program (VeRO) van eBay dat copyrighthouders de gelegenheid biedt om eBay op de hoogte te stellen van verboden aanbiedingen en om deze te verwijderen. Daarnaast heeft Microsoft een informatiepagina op eBay gemaakt om de eBay-gebruikers voor te lichten over de risico’s van illegale software en om het aanbod van items die mogelijk inbreuk maken op rechten te ontmoedigen. Microsoft neemt al deel aan het VeRO-programma in de Verenigde Staten, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland, en vanaf vandaag in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland.

Illegale software wordt aangeprezen op websites en in e-mails, peer-to-peer netwerken en Internet chat rooms. Klanten hebben geklaagd dat zij zijn benadeeld doordat zij voor illegaal gebruik gekopieerde Microsoft-software bleken te hebben gekocht, zonder garanties, technische support en de mogelijkheid tot gratis updates. De verkoop van illegale software via Internet is een probleem dat een flinke impact heeft op de Europese economie. Een onderzoek van IDC uit 2003 wijst uit dat een vermindering van de Europese ‘piracy rate’ met 10 procent in 2006 zou leiden tot 200.000 nieuwe banen en meer dan 20 miljard euro aan belastinginkomsten.

Microsoft ziet dat veel nagemaakte software die via Internet wereldwijd wordt verkocht, goedkope kopieën zijn die vaak belangrijke code-onderdelen missen, maar wel virussen bevatten. eBay is van mening dat vertrouwen en veiligheid fundamentele componenten zijn van de eBay-marktplaats. Het VeRO-programma is in het leven geroepen om veilige handel mogelijk te maken door kopers te informeren over het beleid van eBay en om samen te werken met bedrijven zoals Microsoft om aanbiedingen van producten die inbreuk maken op eigendomsrechten te verhinderen.

Beth Scott, Vice President Business Software Alliance (BSA) Europe, Middle East and Africa: "Dit soort samenwerking is cruciaal om te komen tot een veilige en legale digitale omgeving waarin de consumenten zijn beschermd. We juichen de aanpak van eBay toe om kopers te beschermen tegen onscrupuleuze individuen die software aanbieden voor onwaarschijnlijk lage prijzen, maar die in feite de consumenten bedriegen door aan hen illegale software te verkopen. Internetpiraten worden vaak beschouwd als onschadelijk, maar in feite vormen ze een bedreiging voor de Europese economie."