Apple lanceert vandaag de iTunes Music Store in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In alle andere landen van de EU, inclusief Nederland, zal de iTunes Music Store in oktober 2004 van start gaan.

De iTunes Music Store gaat in Europa van start met de grootste online muziekcatalogus ter wereld met een uitgebreid aanbod van meer dan 700.000 muzieknummers in alle mogelijke genres. De blikvanger in deze Europese introductie is de uiterst voordelige prijs waarmee Mac- én PC-gebruikers in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voortaan online muziek volstrekt legaal kunnen downloaden: per muzieknummer betaal je slechts 0,99 euro (inclusief BTW) of 0,79 Brits Pond. Dat nummer mag je voorts onbeperkt op cd branden, op een onbeperkt aantal iPods (Apple’s populaire digitale muziekspeler voor Mac en Windows) zetten en op maar liefst 5 computers afspelen. Dezelfde playlist mag tot 7 keer op cd worden gebrand. De iTunes Music Store biedt in Europa exact dezelfde unieke gebruiksrechten als in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot veel andere gelijkaardige initiatieven betaal je bij de iTunes Music Store géén abonnementskosten. Apple houdt dus ook in Europa een uiterst lage prijszetting aan, en is daarmee ook in Europa de voordeligste legale online muziekdienst.

Sinds zijn introductie in de Verenigde Staten, op 28 april 2003 voor Mac-gebruikers en op 16 oktober 2003 voor Windows-gebruikers, veroorzaakte de iTunes Music Store een ommekeer in de muziekindustrie. Apple slaagde erin om met de iTunes Music Store binnen het jaar uit te groeien tot de grootste online muziekwinkel ter wereld met meer dan 70 procent aan legale downloads van singles en full-albums. Momenteel verkoopt de iTunes Music Store zo’n 2,7 miljoen muzieknummers per week, goed voor gemiddeld 140 miljoen nummers per jaar.

De iTunes Music Store bracht een revolutie teweeg in de manier waarop mensen volstrekt legaal en online muziek aankopen. Apple brak met een lange, weinig succesvolle, traditie van andere online muziekwinkels om abonnementsgeld aan te rekenen en slaagde erin om samen met de muziekindustrie muzieknummers aan slechts 99 dollarcent of eurocent per song (of 9,99 dollar of euro per full-album) te verkopen. Een aantrekkelijke prijs zonder abonnementskosten, een uitstekende geluidskwaliteit, een eenvoudige interface en zoekfunctie, unieke gebruiksrechten, een gratis preview van 30 seconden en de mogelijkheid om deze desgewenst met één muisklik aan te kopen en te downloaden.

"De grootste online muziekdownloadservice ter wereld is nu ook beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. En vanaf oktober bedienen we ook de andere landen van de Europese Unie", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Dankzij de uitgebreide catalogus met meer dan 700.000 muzieknummers, de scherpste prijzen van slechts 0,99 euro en 0,79 Brits Pond per nummer en de perfecte integratie met de uiterst populaire iPod digitale muziekspeler voor Mac en Windows van Apple willen we voortaan ook in Europa de ultieme digitale muziekwinkel aanbieden."

De iTunes Music Store is toegankelijk voor zowel Mac- als PC-gebruikers en vereist momenteel een geldige creditkaart met facturatie-adres in de VS, Frankrijk, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Mac- en Windows-gebruikers in andere landen van de EU, waaronder Nederland, kunnen iTunes nu al gratis downloaden vanaf 0000,0000,FFFFwww.apple.com/nl/itunes.
Met iTunes versie 4.6, de recentste update, kan je makkelijk je muziek op PC of Mac beheren en sorteren en automatisch synchroniseren met je iPod, de bestverkopende digitale muziekspeler voor Mac en Windows.

De muziekcatalogus van de iTunes Music Store is de grootste ter wereld met 700.000 nummers van de vijf grote platenmaatschappijen en van talloze onafhankelijke platenlabels. Je vindt er tevens exclusieve nummers van wereldberoemde artiesten zoals Anastasia, Ash, The Beastie Boys, Beginner, Black Eyed Peas, The Corrs, Jamie Cullum, The Cure, The Darkness, Arielle Dombasle, Bebel Gilberto, Herbert Groenemeyer, PJ Harvey, The Hives, Indochine, Norah Jones, Keane, Bob Marley, George Michael, Eddy Mitchell, Moby, Pascal Obispo, The Pixies, Rosenstolz, Seeed, Snow Patrol en Mano Solo. De iTunes Music Store brengt bovendien de allereerste iTunes Originals-serie met studio-opnamen uit, met exclusieve opnamen en interviews van onder meer Alanis Morissette.

"Ik wil als artiest uiteraard zoveel mogelijk mensen bereiken, en daar is de iTunes Music Store bij uitstek voor geschikt", aldus Alicia Keys, singer/songwriter en Grammy-winnaar. "Met iTunes heeft Apple een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen muziek aankopen. De iTunes Music Store zorgt ervoor dat zowel muziekliefhebbers als artiesten tevreden zijn, want de gebruiker krijgt een prima geluidskwaliteit voor een minimale kost en de artiest krijgt een eerlijke vergoeding voor zijn werk. Dit is de perfecte harmonie als antwoord op de dalende cd-verkoop én de illegale verspreiding van muziek."

iTunes biedt voorts de volgende functies (waarvan de meeste, met uitzondering van de mogelijkheid tot het aankopen van muziek via de iTunes Music Store, nu al beschikbaar zijn in Nederland via de gratis iTunes software voor Mac en Windows):

* iMix
waarmee je op een geheel nieuwe manier playlists met je favoriete hits op de iTunes Music Store publiceert, zodat ook anderen ze kunnen beluisteren, beoordelen en aankopen. iMix creëert een virtuele iTunes community, waarin gebruikers kennismaken met de nummers die andere muziekfans aanbevelen. Bovendien kunnen alle iTunes-gebruikers deze iMix-playlists beoordelen.

* Party Shuffle
een nieuwe playlist die automatisch nummers uit je muziekbibliotheek kiest en aanduidt welke nummers al zijn afgespeeld en welke nog op het programma staan. Bovendien voeg je heel snel en eenvoudig nummers toe aan de Party Shuffle-lijst. Even makkelijk verwijder je nummers of plaats je ze in een andere volgorde. Party Shuffle is de DJ bij uitstek voor elke gelegenheid en laat je de muziek in je muziekbibliotheek opnieuw ontdekken.

* Automatische conversie
van het WMA- naar het AAC-formaat, zodat Windows-gebruikers volstrekt automatisch een iTunes-versie aanmaken van nummers gecodeerd in het niet-beveiligde WMA-formaat. De conversie van een complete muziekbibliotheek in iTunes en de synchronisatie met iPod verloopt nu nog eenvoudiger én sneller.

* Clips en Trailers
Een sectie met muziekvideoclips en filmtrailers, met de populairste filmtrailers op het internet en directe links naar nummers van de filmsoundtrack.

* CD covers
De mogelijkheid om rechtstreeks vanaf de iTunes Music Store cd-covers en -booklets te maken en deze te printen. Via professionele templates combineer je de hoesafbeelding en de lijst met nummers met elkaar. Voor compilatie-cd’s maakt iTunes automatisch een mozaïek van de hoezen van de gebruikte albums.

* Directe registratie
van Europese AOL-klanten bij de iTunes Music Store via hun accountnaam en wachtwoord om direct nummers aan te kopen via iTunes Music Store in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland (mits een geldige creditkaart met facturatieadres in die landen). Later deze maand volgen bovendien exclusieve opnamen van de baanbrekende AOL-muziekprogramma’s Sessions@AOL en Broadband Rocks .

Prijzen en verkrijgbaarheid

Mac- en Windows-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland kunnen iTunes met de iTunes Music Store gratis downloaden vanaf http://www.apple.com/uk/itunes, http://www.apple.com/fr/itunes en http://www.apple.com/de/itunes. Voor het aanschaffen en downloaden van nummers via de iTunes Music Store voor Mac en Windows is een geldige creditcard vereist met een facturatieadres in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Duitsland. In Nederland kunnen Mac- en PC-gebruikers iTunes gratis downloaden vanaf
http://www.apple.com/nl/itunes.
Ze beschikken daarmee over alle bovengenoemde functies en mogelijkheden, met uitzondering van de mogelijkheid tot het aankopen en downloaden van muziek. Maar ook dààr komt vanaf oktober dit jaar verandering in. Dan lanceert Apple immers de iTunes Music Store in àlle landen van de Europese Unie.