1 min

Tags in dit artikel

,

Kwantummechanica is de toekomst. Althans dat vermeld wetenschappelijk tijdschrift Nature in haar juninummer. Er is een belangrijke doorbraak gebeurd in onderzoek naar kwantummechanica. In de toekomst zal deze doorbraak met meer onderzoek moeten leiden tot computers die abnormaal snel zullen worden.

Eind jaren negentig bleek het al mogelijk om tussen verknoopte atomen bepaalde informatie uit te wisselen. Nu kunnen wetenschappers ook de complete atoomeigenschappen overbrengen via zogenaamde quantum teleportation. Ook de verknoping tussen twee deeltjes kunnen de wetenschappers kunstmatig creëren. Verknoopte atomen kunnen elkaar over een grote afstand beïnvloeden. Als je één van de verknoopte atomen manipuleert heeft het hetzelfde effect op het ongemanipuleerde verknoopte atoom. Hoe dit komt is niet bekend.

In Nature gaat het om onderzoeksresultaten waarbij complete eigenschappen van atomen over enkele millimeters werden uitgewisseld. Grotere afstanden lukken niet, echte lange afstandsverplaatsingen zitten er dus nog niet in. Maar enkele millimeters zijn genoeg voor informatietransport in een computer.

Door toepassing van kwantummechanica in computers zal de rekenkracht en informatieverwerking naar ongekende niveaus stijgen. "Het zou complexe vraagstukken in een oogwenk kunnen beantwoorden, waar huidige supercomputers miljoenen jaren over zouden moeten rekenen", aldus onderzoekers van IBM tijdens de presentatie van hun onderzoek naar kwantumcomputers in 2001.

Jammer genoeg duurt het zeker 10 jaar voordat de technieken in computers toe kunnen worden gepast.