1 min

De TU Delft, de Nederlandse overheid en een aantal ondernemers gaan samen een quantumcomputer maken. Met de computer moet het onder andere mogelijk worden om per patiënt apart te voorspellen hoe medicijnen zullen aanslaan.

Voor de nieuwe quantumcomputer wordt het QuTech-instituut opgericht. Minister Kamp van Economische zaken kondigde dit tijdens de Innovatieconferentie 2013 aan. "De beste onderzoekers werken samen met de meest innovatieve ondernemers en de overheid om een revolutionaire techniek door te ontwikkelen tot nieuwe producten. Dit kan leiden tot nieuwe maatschappelijk relevante producten en diensten, zoals het voorspellen van de werking van medicijnen. En natuurlijk voor meer inkomsten en banen in Nederland," aldus minister Kamp.

De bedoeling is dat de nieuwe computer over 15 jaar realiteit is. Voor de ontwikkeling van de computer wordt gebruikt gemaakt van kleine deeltjes met speciale eigenschappen, genaamd quantumbits. Door het gebruik van quantumbits moet er een ongelofelijke rekenkracht gecreëerd worden. Behalve het voorspellen van de werking van medicijnen op patiënten, zal de computer ook gebruikt kunnen worden voor het berekenen van eigenschappen van nieuwe materialen en bodemlagen.

De financiering van het project verloopt deels via de universiteit, maar ook de overheid, het gaat respectievelijk om zo’n 5 en 4 miljoen euro per jaar. Ook zijn er verschillende bedrijven die financieel bijdragen.