Eerste hitlijst van legale muziekdownloads

Eerste hitlijst van legale muziekdownloadsIn het in Engeland populaire radioprogramma The Official Chart Show heeft de BBC voor het eerst een hitlijst uitgezonden die is samengesteld met gegevens van populaire, legale muziekdownloads. Voor zover bekend is heeft nog niemand dat eerder gedaan.

De hitlijst wordt samengesteld met gegevens van iTunes Music Store, MSN Music Store en diverse andere online muziekservices van bijvoorbeeld internetaanbieders en muziekwinkels. Samen zijn deze verantwoordelijk voor het grootste deel van de Engelse downloads.

De top 20 wordt alleen samengesteld met de gegevens over individueel gekochte en gedownloade liedjes. Als een liedje alleen gestreamed wordt, of gedownload door iemand met een abonnement wordt het liedje niet meegerekend. Gratis liedjes worden ook niet gebruikt voor de hitlijst.

Toch verschilt deze online hitlijst niet veel van de gewone top 40. Dit is natuurlijk ook logisch, aangezien liedjes uit de top 40 veel gedraaid worden en dan sneller worden gedownload. De populairste legale download in de online hitlijst is op dit moment Westlife met Flying Without Wings.

In Nederland zijn de gegevens van de online muziekaanbieders niet eenduidig genoeg om er een online hitlijst van te maken. Voorlopig moeten wij het dus gewoon nog doen met de top 40.

Bron:ZDNet