1 min

Tags in dit artikel

Er is een nieuwe zoekdienst gestart door het nu nog onbekende bedrijf Vivismimo. Volgens experts is clusty efficienter, overzichtelijker en completer dan google. Vivismimo heeft 4 jaar gewerkt aan de zoekdienst die zoekresultaten in clusters (groepen) plaatst.
Clusty.com is ook in staat om te zoeken naar afbeeldingen, nieuwsberichten en in encyclopedien.

Wie bijvoorbeeld op Tweakzone zoekt krijgt in het midden zo als gewoonlijk de gevonden resultaten. Maar wat Clusty zo bijzonder maakt, is dat er aan de linker kant de informatie is ondergedeeld in groepen als nieuws, reviews, etc. Als je op het vergroot glas klikt, krijg je een preview van de pagina.

Er zijn al een aantal zoekmachines die ook geprobeerd hebben om de gevonden resultaten in groepen te verdelen, maar dit was niet gebruiksvriendelijk. Vivismimo heeft een manier gevonden die dat wel is, en de site kan dus een succes worden.

De nieuwe zoekdienst krijgt financiële steun van de Amerikaanse National Science Foundation en is al 2 jaar winstgevend met de verkoop van zoektechnologieën.

Om mensen naar Clusty.com te lokken zijn er een aantal zoekfuncties ingebouwd die andere zoekdiensten nog niet hebben.
Zo kan er gezocht worden in weblogs, eBay, slashdot en verschillende webshops.

Momenteel heeft Google een marktaandeel van 36% op de markt voor zoekmachines. Yahoo staat op de tweede plek met 29%, zo blijkt uit de cijfers van comScore Networks.