Google heeft een nieuw hardwareproduct geïntroduceerd voor het midden- en kleinbedrijf, genaamd de Google Mini.
De Google Mini maakt het voor werknemers mogelijk om op een snelle manier het bedrijfsnetwerk of het intranet te doorzoeken.

De Google Mini is een aanvulling op de bestaande Google Search Appliance lijn van Google. Huidige klanten van de Search Appliance zijn grote bedrijven die de mogelijkheid willen hebben om miljoenen documenten te doorzoeken.

Het topsysteem van Google (zie afbeelding rechts) kan overweg met maximaal 15 miljoen bestanden, terwijl de Mini ‘slechts’ 50.000 bestanden kan doorzoeken. Daar tegenover staat dat de Mini ongeveer 5.000 dollar kost, terwijl voor een systeem van Google Search Appliance minimaal 32.000 dollar moet worden betaald. Het topsysteem kost zelfs meer dan 500.000 dollar.

Verder heeft Google het huidige systeem verbeterd, zodat er meer talen ondersteund worden en er een aantal beveiligingsopties zijn bijgekomen. Met deze laatste functie kunnen bedrijven per medewerker instellen waar de betreffende medewerker wel of niet mag zoeken.

Alhoewel Google deze service biedt aan grote bedrijven als IBM, Cisco en Apple en overheidsinstanties als de NASA en de FBI. maakt de omzet van deze dienst maar een heel klein deel uit van de totale omzet. Toch denkt Google met onder andere de Mini een groeiende markt te kunnen bedienen.


De Google Mini

Andere bedrijven als Inktomi en Altavista probeerden al eerder een dergelijke service te introduceren in het midden- en kleinbedrijf, maar slaagden daar niet in.
Google denkt wel te slagen, omdat het bedrijf denkt een betere zoektechnologie te hebben en beter bekend staat bij bedrijven.