4min

Tags in dit artikel

, , ,

Google komt met Search Appliance 6.0

Google is bij iedereen wel bekend vanwege zijn vele diensten, een van deze diensten is het verkopen van de Google Search Appliances, kort samengevat gewoon Google zoekservers voor bedrijven. Deze appliances zijn in staat om in korte tijd alle bedrijfsdocumenten te indexeren en beschikbaar te maken voor alle medewerkers in het bedrijf. Google is nu gekomen met versie 6 van de software op de appliance.

In deze nieuwe versie van de Google Search Appliance is het niet langer mogelijk om slechts miljoenen documenten te indexeren maar miljarden. Het is vanaf versie 6 namelijk mogelijk om verschillende appliances aan elkaar te knopen waardoor je één groot netwerk krijgt van zoekservers. In het verleden was dit nog niet mogelijk. Daarnaast is de software op een heleboel andere punten verbeterd en is er een nieuw hardware model geïntroduceerd. Google timmert hard aan de weg om deze appliances te verbeteren en te verkopen.

Google Search Appliance 6.0 introductie video inclusief slecht acteerwerk

Google Search Appliance

Wij stelden wat vragen aan Erik de Muinck Keijzer, Territory Manager van Google Enterprise, over dit product. Het is namelijk voor ons ook onbekend terrein en we wilden hier natuurlijk wat meer over weten.

In dit gesprek werd duidelijk dat de zoektechnologie van de Google Search Appliance net zo krachtig en gebruikersvriendelijk is als de websearch van Google. De appliance profiteert enorm van de kennis en ervaring die Google heeft op het gebied van zoektechnologie. Iets wat natuurlijk ook wel verwacht mag worden van zo’n product.

Op dit moment zijn er zo’n 25.000 klanten die gebruik maken van Google Search Appliances, per bedrijf kunnen er meerdere in gebruik zijn. Het totaal aantal actieve appliances kon hij ons helaas niet vertellen.

Verder zijn er veel uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, ook is het mogelijk om in te stellen per groep/gebruiker waarin gezocht mag worden. Er kunnen dus ook documenten worden afgeschermd voor bepaalde gebruikers. Iets wat in een groot bedrijf enorm handig en belangrijk kan zijn. Het idee is dat de appliance wordt geïntegreerd in bestaande bedrijfsnetwerken en beveiligingen. Hiervoor is er ondersteuning voor diverse protocollen en systemen zoals LDAP-, basis- en NTLM-verificatie, KPI-verificatie met X.509 certificaten, Kerberos en Windows Integrated Authentication.

Het importeren van gegevens op de appliance kan op verschillende manieren en de mogelijkheden zijn uitgebreid. Van complete databases, fileservers en sharepoint maar ook gewoon een spiderbot die de bedrijfswebsite(s) indexeert. Daarnaast kunnen gebruikers aangeven wat wel en niet belangrijk is in de zoekresultaten en er kan voor worden gekozen om op bepaalde keywords documenten altijd bovenaan te hebben staan ondanks de zoekscore.

Dan is de resultatenpagina aan de beurt welke volledig aanpasbaar is. Er zijn enorm veel mogelijkheden om de deze pagina uit te breiden met bijvoorbeeld spellingscontrole, suggesties, sociale functies om bepaalde resultaten hoger te ranken, abonneren op bepaalde keywords, resultaten groeperen en ook de cache van een bestand bekijken behoort tot de mogelijkheden. Eigenlijk alles wat je van de Google websearch gewend bent plus wat extra functies die op kleinere schaal goed werken zoals het beoordelen van de resultaten.

Een goed voorbeeld wat we kregen was de website van Apple.com, de Apple websearch draait op de Google Search Appliances. Deze is dus volledig aangepast aan de Apple huisstijl en het is totaal onherkenbaar geworden dat hier Google techniek aan te pas komt. Naast Apple gebruikt bijvoorbeeld ook de NASA de Search Appliances van Google. De NASA gebruikt het echter voor intern gebruik zodat het personeel in alle bestanden kan zoeken.

Alle functies van Google Search Appliance 6.0 besproken

Google biedt de appliance als totaalpakket aan met een garantie en SLA pakket van 3 jaar. Voor redundant omgevingen bieden ze een backup appliance aan tegen zeer gereduceerd tarief. Echter moet men wel rekening houden dat de vanaf prijs zo’n 26.000 euro is, voor de systeembeheerders onder ons, het is dus niet betaalbaar voor de kleinere bedrijven.

Google Mini

Om de kleinere bedrijven ook mogelijkheden te bieden heeft de Google Search Appliance een klein broertje genaamd de Google Mini. Deze is verkrijgbaar vanaf 2.600 euro, echter kunnen er dan maar 50.000 documenten worden geïndexeerd. Hier zijn nog enkele upgrades voor beschikbaar naar maximaal 300.000 documenten echter bedraagt het prijskaartje dan wel 8.600 euro.

Uiteraard zijn de opties van de mini wat beperkter dan de appliances maar voor kleine bedrijven zeker het overwegen waard. Wij vinden het product erg interessant en horen ook graag van bedrijven wat hun ervaringen zijn.

De Google Search Appliance en de Google Mini zijn vanuit ons perspectief goede producten voor bedrijven die een interne zoekmachine nodig hebben of wellicht een goede websearch. Het kan dan ook stevig bijdragen aan de productiviteit van medewerkers als men documenten beter en sneller kan vinden. Iets wat een veel gehoorde klacht is in sommige bedrijven. Meer informatie is te vinden op de Google Enterprise website.

Echter wachten wij nog op het moment dat Google zijn testbeleid aanpast en wij de mogelijkheid krijgen om zo’n mini of appliance aan de tand te voelen. Dat is wat ons betreft het enige nadeel aan dit product, Google biedt geen mogelijkheden om het product uitgebreid te testen. Hebben ze dan toch iets te verbergen? Of is het een beslissing van iemand die zijn marketing diploma heeft gehaald met een 5,5? Wie weet komen we er nog ooit achter.

Mochten er systeembeheerders zijn die dit artikel lezen en ervaring hebben met dit product horen we het uiteraard graag via de mail of via de reacties hieronder!