1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Apple heeft in navolging van Microsoft ook 64-bits mogelijkheden toegevoegd aan haar besturingssysteem. De release van Mac OS 10.4 Tiger staat gepland voor 29 april en volgens Apple is Tiger het veiligste besturingssysteem ter wereld. Apple meldde tijdens een persconferentie verder dat het vrij ongebruikelijk is dat een bedrijf een nieuw besturingssysteem eerder uitbrengt dan gepland.

Tiger gebruikers kunnen binnen de 64-bit omgeving uiteraard ook nog steeds 32-bit applicaties draaien. Verder kan Tiger nu omgaan met maximaal 16 exabyte aan geheugen.
Apple is verder erg blij met het nieuwe zoeksysteem Spotlight, waarmee gebruikers, volgens het bedrijf, snel kan zoeken naar documenten, afbeeldingen en andere bestanden op de lokale schijven.

Al met al zijn er een kleine 200 nieuwe opties aan het besturingssysteem toegevoegd. Het op Unix gebaseerde besturingssysteem is standaard voorzien van Xgrid distributed computing, Korn shell, HFS+ aware tools en zoals gezegd 64-bit adressing. Apple is ook enorm enthousiast over het programma Dashboard, een applicatie waarmee gebruikers door middel van zogenaamde widgets bijvoorbeeld het weer en de laatste beursberichten op hun desktop kunnen weergeven.

Kopers krijgen verder van Apple versie 7 van mediaspeler Quicktime meegeleverd. Deze speler biedt nu ook ondersteuning aan H264, dat door Apple gezien wordt als de opvolger van MPEG. H264 werkt diverse mobiele telefoons en biedt hoge resoluties met een goede compressie.