2min

Tags in dit artikel

, ,

IBM komt volgende maand met een nieuw programma dat automatisch back-ups maakt van bestanden. Het product is gericht op gebruikers van notebooks en is bedoeld om data te beschermen in het geval dat de bestanden per ongeluk verwijderd of onbruikbaar worden, of als de notebook gestolen wordt.

Het programma, genaamd Tivoli Continuous Data Protection for Files (TCDPF), maakt telkens een back-up van een bestand nadat het gewijzigd is. De back-up wordt lokaal opgeslagen, maar zodra de notebook met een netwerk verbonden wordt, bijvoorbeeld via Wi-Fi, dan wordt de back-up weggeschreven naar de server.

De laatste tijd is een flinke groei te zien van zogenaamde continuous data protection (CDP) software. Bedrijven als Storactive, Lasso Logic en Veritas houden zich bezig met het ontwikkelen van dergelijke software.
Toch denkt IBM een belangrijk voordeel te hebben ten opzichte van haar concurrenten. Sommige programma’s zijn namelijk afhankelijk van een dedicated server om de wijzigingen te monitoren en bestanden te back-uppen. Andere programma’s voeren de back-ups slechts periodiek uit. Het systeem van IBM heeft geen dedicated server nodig en voert de back-up continu uit.

IBM denkt de software zowel bij grote als bij kleine bedrijven af te kunnen zetten. Alhoewel de software dus voornamelijk bedoeld is voor notebooks is het ook prima toe te passen op desktops en bestandsservers. Dat IBM de software vooral richt op notebooks is niet verwonderlijk, want veel bedrijven hebben reeds een degelijk back-up systeem voor hun bestandsservers en databases.

Steeds meer bedrijven rusten hun personeel echter uit met een notebook met als gevolg dat veel bedrijfsgegevens mobiel worden gemaakt. De gegevens op de notebooks zijn gevoeliger voor verlies, mede door het feit dat notebooks gemakkelijker gestolen kunnen worden. IBM denkt de gevolgen van zo’n gebeurtenis te kunnen beperken middels de nieuwe software.
Gebruikers kunnen zelf kiezen welk soort bestanden opgeslagen moeten worden en ook instellen waar de back-up weggeschreven moet worden. Dat kan natuurlijk op de harde schijf, maar ook op USB-sticks en CD’s.

In eerste instantie zal er alleen een Windows versie beschikbaar zijn, maar IBM heeft aangekondigd dat er binnen zes maanden ook een Unix versie op stapel staat. Ook zal het bedrijf na de release gaan werken aan vertalingen van het Engelstalige pakket. Geïnterresseerden kunnen de software vanaf 16 september downloaden op de IBM site en een maand later bestellen op CD-ROM. De kosten voor de software zijn 35 dollar per notebook en 995 dollar per server processor.