De strijd tussen de nieuwe mediaformaten HD-DVD en Blu-Ray is nog in volle gang, maar als het aan Intel en Microsoft ligt is dat binnenkort verleden tijd. Beide bedrijven hebben hun marktpositie in de strijd gegooid en scharen zich nu achter HD-DVD, teneinde de strijd in het voordeel te beslissen van het kamp van Toshiba.

Het andere kamp, onder leiding van Sony, kan op haar beurt rekenen op steun van de twee grootste computerfabrikanten, namelijk Dell en Hewlett-Packard. Toch denken Intel en Microsoft dat hun steun ervoor zal zorgen dat HD-DVD als winnaar uit de bus komt. "We hebben hoge verwachtingen van één mediaformaat en dat mediaformaat is HD-DVD", aldus woordvoerder Bill Kircos van Intel.

Ook Microsoft heeft naar eigen zeggen goede redenen om voor het HD-DVD formaat te gaan. Zo kan er op één zijde van een HD-DVD een standaard DVD versie van een film gebrand worden, waardoor hybride schijven gemaakt kunnen worden. De overgang naar HD-DVD wordt daardoor een stuk vloeiender. Ook is de datacapaciteit van een HD-DVD groter dan die van Blu-Ray. Als laatste is het volgens Microsoft een voordeel dat films op HD-DVD’s naar de harde schijf van de gebruiker gekopieerd kunnen worden, waardoor de films eenvoudiger te delen zijn via een thuisnetwerk.

Het Blu-Ray kamp schuift deze argumenten echter aan de kant. Volgens Marty Gordon van Philips Electrics heeft het Blu-Ray formaat veel meer steun vanuit de industrie voor consumentenelectronica, PC fabrikanten, fabrikanten van gameproducten, filmstudios, muziekuitgevers en software ontwikkelaars.
Het Blu-Ray kamp verwacht haar eerste producten in de lente van 2006 te kunnen uitbrengen. De capaciteit van de Blu-Ray schijf is dan 25GB per zijde. HD-DVD begint bij 15GB per zijde, maar Toshiba heeft al een 30GB dual-layer schijf aangekondigd.

Nu Intel en Microsoft zich achter HD-DVD hebben geschaard kunnen beide zijden rekenen op flink wat support van belangrijke bedrijven. Hieronder een overzichtje welke bedrijven welk formaat ondersteunen.

Blu-Ray:
Sony, Dell, HP, Apple, Electronic Arts, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sun Microsystems, Twentieth Century Fox, Vivendi Universal en Walt Disney.

HD-DVD:
Toshiba,, Microsoft, Intel, HBO, NEC, New Line Cinema Paramount Home Entertainment, Sanyo, Universal Studios Home Entertainment en Warner Home Video.