Hewlett-Packard (HP) heeft gisteren aangekondigd dat het vanaf nu ook het HD-DVD formaat zal ondersteunen, maar benadrukte daarbij wel dat het neutraal zal blijven. Tot voorkort was HP nog terug te vinden in het Blu-Ray kamp van Sony.

De belangrijkste reden voor HP om HD-DVD te steunen is het feit dat de Blu-Ray groep geen iHD wil gebruiken, dat standaard ondersteund zal worden in Windows Vista. Met iHD is het mogelijk om interactieve menu’s toe te voegen aan DVD films.
HP had in oktober van dit jaar er ook bij de Blu-Ray groep op aangedrongen om te kijken naar de mogelijkheid van zogenaamde ‘managed copies’ te implementeren in het Blu-Ray formaat.

Met de techniek kunnen gebruikers een film naar hun PC’s kopiëren en deze digitale kopie vervolgens over hun netwerk streamen. De techniek is ook terug te vinden in het HD-DVD formaat, dat in september ook Microsoft en Intel mocht verwelkomen in haar kamp.

De Blu-Ray groep ging wel akkoord met de implementatie van deze techniek, maar wilde iHD niet toepassen.
Maureen Weber, werkzaam bij HP als directeur van de afdeling personal storage, meldde dat haar bedrijf de meest gebruiksvriendelijke en kostenbesparende oplossing wil gebruiken en dat haar steun aan beide formaten daaraan zou bijdragen.

Weber sprak in september echter andere woorden nadat Intel en Microsoft besloten voor HD-DVD te gaan. Toen zei Weber dat ze de keus van Microsoft niet kon begrijpen, omdat de meeste bedrijven het toch wel eens waren over het feit dat Blu-Ray superieur was aan HD-DVD.
Volgens het HD-DVD kamp is Sony’s Blu-Ray echter niet flexibel genoeg en dat de filmstudio’s met Blu-Ray zoveel beveiligingsmogelijkheden ter beschikking krijgen dat daardoor de gebruiksvriendelijkheid in het gedrang komt.

De steun van Microsoft en Intel is zeer gunstig voor de HD-DVD groep, mede omdat beide bedrijven marktleider zijn in de markt van hun hoofdproducten. Veel fabrikanten willen bijvoorbeeld geen producten produceren die niet worden ondersteund door Microsoft. Toch staat Dell nog steeds aan de kant van Blu-Ray alhoewel het bedrijf enkel PC’s levert met Intel processors en het Windows besturingssysteem.