1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Novell heeft het derde Service Pack uitgebracht voor SuSE Enterprise Linux Server 9. In het Service Pack zitten alle patches en fixes die uitgekomen zijn sinds Service Pack 2. Daarnaast zijn de drivers voor opslag- en netwerksystemen verbeterd.

SP3 is LSB 3.0 gecertificeerd, wat betekend dat het Service Pack voldoet aan de Linux Standard Base. Deze standaard bestaat uit een aantal APIs die ondersteund worden door de Free Standards Group. Deze APIs zijn een open-source project waarmee standaarden ontwikkeld kunnen worden voor software die draait op een GNU/Linux systeem.

Novell heeft verder haar eigen AppArmor veiligheidssysteem aan SP3 toegevoegd, waarmee webservers, e-mailsystemen en instant-messaging systemen beveiligd kunnen worden tegen aanvallen van hackers, trojans en virussen. Deze software kwam in handen van Novell toen het in mei vorig jaar het bedrijf Immunix opkocht. Behalve dat de software nu in SuSE Linux zit heeft Novell het ook open-source gemaakt middels General Public License (GNU).

Als laatste kan SP3 ook beter omgaan met SCSI apparaten die serieel zijn aangesloten, is er betere ondersteuning voor het Oracle Cluster File System en kan het programma nu ook beter overweg met IBM’s zSeries mainframes.