Novell SUSE Linux Enterprise 10 SP2 uitgebracht

Gisteren heeft Novell Service Pack 2 (SP2) voor zijn SUSE Linux Enterprise 10 distributies vrijgegeven.

Novell SUSE Linux Enterprise 10 SP2 uitgebrachtDeze nieuwe update bied voor zowel de desktop- (SLED), server- (SLES) als realtime- (SLERT) variant vernieuwingen. De update is direct beschikbaar voor SLED en SLES, eigenaren van SLERT moeten nog even geduld hebben: SP2 voor SLERT10 komt over maximaal 90 dagen.

Algemeen, Subscription Management Tool

Voor alle SUSE Linux Enterprise 10 varianten heeft Novell ook wat veranderingen. SP2 brengt bijvoorbeeld de Subscription Management Tool waarmee je een lokale updaterepository kunt draaien, dit bied het voordeel dat je updates beter in de hand kunt houden en een bedrijf ze slechts één keer hoeft te downloaden.

De SDK heeft ook een update gekregen waardoor ontwikkelaars nog meer mogelijkheden krijgen om software te ontwikkelen voor SUSE Linux Enterprise en om installatiemediums aan te maken.

SUSE Linux Enterprise Server 10 SP2

SLES 10 SP2 heeft een update gekregen voor Xen, de gebruikte virtualisatiesoftware, welke nu als versie 3.2 te vinden is in SP2. Via deze nieuwe Xen versie is het nu mogelijk om Windows Server 2008 en 2003 als gast besturingssysteem te draaien en deze live te migreren naar andere fysieke apparaten.

Andere veranderingen die SLES 10 SP2 met zich meebrengt zijn onder andere te vinden in: ondersteuning voor IPv6, updates voor Heartbeat 2 en OCFS2 en uitbreiding van YaST2 met updates aan het first-bootmechanisme en de netwerkmodule.

Hardware ondersteuning is uitgebreid met nieuwe drivers voor netwerk, opslag en IBM cryptografie hardware.

SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP2

SP2 voor SLED 10 kent verdere verbeteringen in de samenwerking met Microsoft Windows en Office door ondersteuning te bieden voor het NTFS-bestandssysteem, verbeterde ondersteuning van Microsoft Active Directory en updates aan OpenOffice.org 2.4 Novell Edition.

OpenOffice.org heeft nu een betere ondersteuning voor VBA macro’s in spreadsheets en audio- en videointegratie in presentaties. Opmerkelijk is dat er een technische preview van een conversieprogramma voor Microsoft’s Office Open XML wordt meegeleverd.

Andere verbeteringen zijn te vinden in plug-and-play ondersteuning voor draadloos internet via UMTS en 3G, verbeteringen in NetworkManager en algehele verbetering van de hardwareondersteuning voor hardware van Novell partners.

SUSE Linux Enterprise Real Time 10 SP2

SLERT 10 SP2 heeft een minder lang lijstje van updates. SP2 biedt betere prestaties en voorspelbaarheid van tijd-kritieke applicaties door het toepassen van adaptive locking, OpenFabrics Enterprise Distribution (OFED) 1.3 en het Precise Timing Protocol. OFED 1.3 staat de implementatie van hogesnelheids interconnects gebaseerd op InfiniBand en 10-Gigabit Ethernet toe. Novell is met SLERT10 SP2 de eerste distributeur van OFED 1.3.

Bron:Techzine Redactie