De populaire BlackBerry smartphone lijkt definitief van de ondergang gered te zijn, doordat ontwikkelaar RIM een schikking heeft getroffen met aanklager NTP. RIM moet wel behoorlijk de portomonnee trekken, want het bedrijf betaalt NTP 612,5 miljoen dollar.

Het te betalen bedrag is éénmalig en geeft RIM ook rechten op de patenten van NTP. De geldigheid van de patenten wordt momenteel nog onderzocht door the U.S. Patent and Trademark Office, maar als die de patenten ongeldig verklaart, hoeft NTP het bedrag niet terug te betalen.

De bedrijven troffen eerder al een schikking van 450 miljoen dollar, maar kwamen er op het laatste moment toch niet helemaal uit. De zaak sleepte zich voort, maar RIM vond het naar eigen zeggen allemaal wat te lang duren, mede vanwege het feit dat klanten de uitspraak wilden afwachten, voordat ze over zouden gaan tot de aanschaf van een nieuwe BlackBerry.

De schikking is overigens ook mede de verdienste van rechter Spencer, die vorige week al zijn ongenoegen uitte over het feit dat de bedrijven nog niet tot een schikking waren gekomen.