Microsoft in beroep in Koreaanse antitrustzaak

Softwaregigant Microsoft heeft vandaag laten weten dat het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak in de Koreaanse antitrustzaak. De Koreaanse rechter besliste in december vorig jaar dat Microsoft, net als in Europa, haar Media Player en Messenger software los moet koppelen van haar Windows besturingssysteem.

Microsoft in beroep in Koreaanse antitrustzaakDe zaak tegen Microsoft was aangespannen door de Korean Fair Trade Commission (KFTC) en werd behandeld door the Seoul High Court. De KFTC beschuldigde Microsoft van oneerlijke concurrentie, doordat het bedrijf haar Media Player en Messenger applicaties integraal onderdeel heeft gemaakt van haar Windows besturingssysteem. Daardoor zouden concurrenten, zoals RealNetworks nauwelijks de mogelijkheid hebben om hun producten aan de man te krijgen.

Microsoft in beroep in Koreaanse antitrustzaakRealNetworks staakte haar strijd tegen Microsoft, nadat beide bedrijven een schikking waren overeengekomen van 761 miljoen dollar. Dat was voor de KFTC echter geen reden om haar strijd tegen Microsoft te staken, ook niet nadat het bedrijf Daum ook al een schikking overeenkwam met Microsoft. Uiteindelijk deed de rechter dus uitspraak en die was in het nadeel van Microsoft. Het bedrijf moest de applicaties losmaken van Windows en daar bovenop nog eens een boete betalen van 32,5 miljard dollar.

Microsoft kreeg nog wel de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak en heeft dat dus nu gedaan. Volgens Microsoft veroorzaken de gebundelde applicaties helemaal niet voor oneerlijke concurrentie, maar zou het juist voordelen bieden voor consumenten en voor de lokale technologische markt. Verder liet het bedrijf weten dat Koreanen zonder moeite programma’s van andere bedrijven kunnen downloaden en installeren onder Windows.

Microsoft in beroep in Koreaanse antitrustzaakMicrosoft dreigde eerder al uit de Koreaanse markt te stappen als een uitspraak nadelig zou zijn voor het bedrijf. Microsoft zwakte dat dreigement echter al gauw weer af en analisten denken dat het bedrijf het dreigement ook niet zal uitvoeren.
Volgens analisten is de Koreaanse markt namelijk te belangrijk voor Microsoft. Dat wordt onderkend door Microsoft zelf, want het bedrijf liet weten dat de Koreaanse markt in de top 10 staat qua afzetmarkten voor haar software.

Microsoft hoopt dat de rechter in het hoger beroep de beslissing herroept op basis van de geldende wetten en de feiten. Daarnaast heeft het bedrijf ook gevraagd of de KFTC haar beslissing wil herzien. "De door de KFTC opgelegde restricties zijn een stuk zwaarder dan die van de Europese Commissie. Microsoft kijkt er naar uit om haar positie voor te leggen en hoopt dat het hoger beroep succesvol is," aldus Microsoft in een verklaring.

Bron:Reuters