Gisteren meldden we al over de zaak die Zuid-Korea tegen Microsoft had aangespannen. Zuid-Korea had de zaak gewonnen en Microsoft werd veroordeeld tot 27 miljoen dollar boete. Bovendien moet Microsoft binnen zes maanden twee nieuwe versies van haar besturingssysteem op de markt brengen, eentje zonder Windows Messenger en Windows Media Player, en eentje die open moet staan voor gelijkwaardige software van third party bedrijven. Amerika vind dit veel te ver gaan.
"Korea’s remedie gaat veel verder dan noodzakelijk en dan passend is om consumenten te beschermen, omdat het vraagt om het verwijderen van producten die consumenten wellicht willen hebben". Dit meldde J. Bruce McDonald, Topman op het ministerie van justitie in de VS.
De FTC is de commissie in Zuid-Korea die deze boete aan Microsoft gaf. Eerder gaf de Europese Unie Microsoft een boete van 497 miljoen euro. Ook eiste zij een uitgeklede versie van Windows, die ook uitkwam, maar waar nauwelijks vraag naar was.
Toen de EU de softwaregigant bekeurde, was heel politiek Amerika in rep en roer. Ze vonden dat ze zelf wel toezicht konden houden op het doen en laten van hun multinationals. Buitenlandse instellingen zouden zich hier niet mee moeten bemoeien. Ook de regering Bush vindt dit. Ze zijn bang dat na de EU en de FTC nog meer regeringen dit voorbeeld overnemen en Microsoft nog verder gaan uitkleden.
Amerika stelt daarom dat Microsoft valt onder de Amerikaanse wet en dus niet aan buitenlandse instanties verantwoording moet afleggen of boetes moet betalen. Ze willen de interne affaire oplossen met een schikking. Microsoft zal op deze manier dus nooit veroordeeld worden.
Microsoft heeft laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. Hierdoor worden de sancties opgeschort tot er een definitieve uitspraak is, en dat kan jaren duren.