2min

Tags in dit artikel

,

Volvo Cars heeft vandaag aangekondigd dat sommige automodellen real-time data gaan delen met Volvo-vrachtwagens.  Als chauffeurs van een Volvo-auto met het Hazard Light Alert-systeem hun waarschuwingslichten inschakelen, dan wordt er via een clouddienst van Volvo informatie gedeeld met auto’s in de buurt.

Op die manier krijgen chauffeurs eerder een waarschuwing over mogelijk traag rijdend verkeer, gevaarlijke situaties of ongelukken. Het is voor het eerst dat Volvo Cars die gegevens gaat delen met een ander bedrijf: Volvo Trucks. Dat zijn natuurlijk zusterbedrijven, maar als meer fabrikanten dit soort technologie gaan gebruiken, worden ongelukken potentieel voorkomen.

Real-time veiligheidsgegevens

Het delen van de real-time veiligheidsgegevens moet volgens Malin Ekholm, vicepresident van het Volvo Cars Safety Centre, ongelukken voorkomen. Het bedrijf wil met veel meer partnerbedrijven gaan samenwerken om de technologie zo breed mogelijk aan te bieden. “We kijken ernaar uit om toekomstige samenwerkingen op te bouwen met andere partners die onze toewijding aan verkeersveiligheid delen.”

Er bestaat al een netwerk van bedrijven die hier ook mee bezig zijn, waaronder Toyota en Volkswagen. Ook overheden willen hier graag aan meewerken, want minder ongelukken betekent dat de wegen beter begaanbaar blijven en dat er minder verkeersslachtoffers vallen door bijvoorbeeld onoplettendheid rond wegongevallen.

Het Hazard Light Alert-systeem wordt sinds 2016 standaard geleverd op een aantal Volvo-modellen die in Zweden en Noorwegen verkocht worden. Vrachtwagens van Volvo die in diezelfde landen verkocht worden en voorzien zijn van de Hazard Light Alert krijgen straks de data toegestuurd. Het gaat specifiek om de volgende modellen: FH16, FH, FM en FMX.

Overigens zal de gedeelde data geanonimiseerd worden, zodat het systeem ook voldoet aan de GDPR.