De Zweedse telecomgigant Ericsson heeft zijn grootste contract tot nu toe weten te sluiten voor de Connected Vehicles Cloud. Afgelopen donderdag kondigde het bedrijf aan dat Volvo het platform de komende vijf jaar zal gebruiken voor zijn digitale diensten voor voertuigen.

Ericssons platform biedt een boel verschillende functies, waaronder telemetrie, infotainment, navigatie, automatisering en vlootbeheer. De cloud wordt geleverd via verschillende gedistribueerde centra en voldoet aan de eisen van onder meer de Europese General Data Protection Regulation (GDPR).

Wereldwijd platform

“Ericsson biedt een schaalbaar en wereldwijd platform voor verbonden diensten aan Volvo Cars”, aldus Åsa Tamsons, hoofd van de nieuwe zaken voor Ericsson. “Door de complexiteit uit gebieden als datawetgeving en opslagbeheer weg te halen, en de vertraging in onze diensten terug te dringen, vergroot ons platform de algehele gebruikservaring van de verbonden diensten van Volvo Cars.”

Ericsson is overigens ook de grootste leverancier van mobiele netwerktechnologie. Het partnerschap met Volvo volgt op diverse andere partnerschappen met de auto-industrie. Ericsson werkt samen met diverse bedrijven aan de uitrol van autonome voertuigen. Dat doet het niet als fabrikant van de auto’s, maar wel van de netwerken en technologie die nodig is om de verbonden voertuigen mogelijk te maken.

Onder meer met Telia en Einride werkt Ericsson al samen, specifiek om ervoor te zorgen dat er met behulp van 5G-technologie zelfrijdende vrachtwagens mogelijk zijn. Momenteel voeren de bedrijven gezamenlijk proeven uit met de T-Pod van Einride. Ecisson kondigde overigens ook al een samenwerking aan met Audi, waarbij dat bedrijf 5G-technieken wil gebruiken bij de productie van zijn voertuigen. Audi is dan ook van plan om zijn fabrieken veel slimmer te maken en onder meer draadloze productierobots in te zetten binnen de assemblage van zijn voertuigen.