1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Op de MySQL Users Conference heeft Martin Mickos, Chief Executive Officer van MySQL, een nogal ferme uitlating gedaan over Oracle’s gratis database pakket Oracle Express. Hij noemde de gratis pakketten van IBM en Oracle "crippleware", die slechts bedoeld zijn om klanten over te halen om de dure commerciële pakketten aan te schaffen. Slechts enkele minuten later refereerde Mickos aan Oracle als zijnde "partner van het jaar".

Oracle en MySQL hebben al geruime tijd een haat-liefde verhouding, sinds Oracle het bedrijf InnoBase – verantwoordelijk voor de InnoDB storage engine die gebruikt wordt in MySQL – in oktober 2005 heeft overgenomen. Sindsdien heeft Oracle ook nog geprobeerd MySQL over te nemen, maar dit draaide uit op een mislukking.

Sindsdien is de sfeer tussen de beide bedrijven grimmiger geworden. Hoewel Oracle de InnoDB storage engine nog altijd als opensource pakket aanbied is MySQL ondertussen hard bezig met de ontwikkeling van een eigen storage engine (SolidDB), om niet langer afhankelijk te zijn van Oracle.

Ook is MySQL druk bezig met het sluiten van partner deals. Zo is onlangs een contract voor 3 jaar met HP getekend. HP gaat de MySQL database software in combinatie met support en trainingen verkopen aan haar klanten. Vooralsnog heeft Oracle dus geen reden om op haar lauweren te rusten: MySQL zal nog lang niet uit het straatbeeld verdwijnen.