2min

Tags in dit artikel

, ,

Windows Server 2008 en 2008 R2 net als SQL Server 2008 en 2008 R2 krijgen binnenkort geen ondersteuning meer. SQL Server vervalt vanaf juli 2019, Windows Server vanaf januari 2020. Maar Microsoft geeft nu drie jaar gratis ondersteuning… wanneer je de workloads naar Azure verhuist.

Er komt binnenkort een einde aan de gratis verlengde ondersteuning voor Windows Server 2008 en 2008 RE (januari 2020) en voor SQL Server 2008 en 2008 R2 (juli 2019). Bedrijven die deze software gebruiken, krijgen drie keuzes. Ofwel gaan ze verder met de software zonder veiligheidsupdates, ze schakelen over naar een nieuwe versie, of ze betalen Microsoft voor een aparte onderhoudscontract om toch nog veiligheidsupdates te ontvangen.

Gratis updates

Daar komt vandaag een vierde optie bij: migreren naar Azure. Ars Technica schrijft dat Microsoft de onderhoudspatches met drie jaar verlengt wanneer workloads worden gehost op Azure in de cloud. Eens de periode van drie jaar voorbij is, moet je alsnog uit de drie bovenstaande opties een keuze maken.

Microsoft vraagt niet van zijn klanten om aan te tonen dat ze een soort van migratieplan hebben. Klanten die al op Azure zitten voor hun workloads, moeten zich geen zorgen maken. Zij komen automatisch in aanmerking voor de gratis drie jaar securityupdates.

Azure-migratie

Om een migratie te vereenvoudigen, maakt Microsoft Azure SQL Database Management Instances beschikbaar vanaf het vierde kwartaal van 2018. Managed Instances voorziet een programmatic en management interface die een equivalent is van de conventionele, on-premise SQL Server. Enig verschil is dat het onderhoud en onderliggend besturingssysteem nu door Microsoft wordt geregeld.

Azure SQL Database, het huidige cloud databasesysteem van Microsoft, lijkt heel sterk op SQL Server. Het heeft echter een aantal cloud-specifieke functies zoals de mogelijkheid om elastische pools uit te schalen. Hierdoor is het niet echt een exacte vervanger voor applicaties die voor on-premise installaties werden ontwikkeld. Managed Instances vult vanaf eind dit jaar dat gat.