1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Minister Van der Hoeven investeert 3,8 miljoen in het digitaal toegankelijk maken van bronnen voor de geesteswetenschappen. Hieronder vallen ondermeer taal- en letterkunde, cultuur en geschiedenis, filosofie, theologie en archeologie. Geïnteresseerden in de Nederlandse taal, geschiedenis en cultuur, studenten en onderzoekers in Nederland en het buitenland kunnen dankzij de digitale bronnen sneller onderzoek verrichten en informatie opzoeken.

De Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek krijgen drie miljoen voor hun project om collecties te digitaliseren. Het gaat hierbij om werken van vóór 1800, waarvan de belangrijkste collecties zich in de Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden bevinden.

De minister draagt daarnaast 0,8 miljoen euro bij aan de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, een stichting waaraan de Taalunie en
universiteiten deelnemen. Hier gaat het om het digitaal toegankelijk maken van 1.000 sleutelteksten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Deze investeringen maken deel uit van een Nationaal Programma Digitalisering voor de Geesteswetenschappen. Hiermee komen grote hoeveelheden digitale bronnen binnen handbereik en kunnen nieuwe onderzoeksvragen gesteld worden.