Ciena voegt ‘Adaptive IP’ en coherente optics toe aan Packet Networking

Abonneer je gratis op Techzine!

Ciena, leverancier van netwerksystemen, -services en -software, heeft Adaptive IP-mogelijkheden, coherente optics en speciaal samengestelde hardwareplatformen toegevoegd aan zijn Packet Networking-portfolio. Serviceproviders kunnen daardoor gebruikmaken van 5G, verdere verglazing gerelateerde Next-Generation Cable MSO Access en Business Services.

De verbeteringen moeten verder de toegang tot grootstedelijke (metro)netwerken vereenvoudigen, waardoor providers hun netwerk kunnen doorontwikkelen tot een adaptief netwerk, dat zowel nieuwe als bestaande zakelijke processen en applicaties ondersteund.

Ciena introduceert daarmee open, betaalbare en gesplitste oplossingen die gemakkelijker te implementeren, beheren en onderhouden zijn. Verder zijn met de nieuwe functionaliteit minder stroom, investeringen en ruimte nodig voor netwerkoperators.

Nieuwe benadering

Doordat veel TDM- en Packet-netwerken inflexibel, complex en duur zijn, is er een langere time-to-market en een toenemende inflexibiliteit ten opzichte van de voortdurend veranderende eisen van de klant. Bovendien zijn netwerken niet veelzijdig, stelt Ciena, en kunnen ze niet snel nieuwe services leveren. Dat resulteert in weglopende klanten en verlies aan inkomsten.

Ciena wil die problemen oplossen met een simpelere, gestroomlijnde benadering van de aanleg van IP-enabled netwerken. Daarvoor heeft het onder meer het Service Aware Operating System (SAOS) uitgebreid met IP-mogelijkheden, die gericht zijn op specifieke high-growth-applicaties. Providers krijgen daarmee veel mogelijkheden via een Adaptive IP-model. De snelheid van service-uitrol wordt daarmee verbeterd en de time-to-revenue wordt verkort. Daarnaast wordt er een adaptief netwerk mogelijk gemaakt dat optimaal inspeelt op de veranderende eisen die eindgebruikers aan netwerkservices stellen.

Geheel nieuw zijn het 5162 Service Aggregation Platform en het 5170 Service Aggergation Platform. Deze platformen hebben als eerste het verbeterde SAOS, waarmee providers L3 VPN Business Services kunnen ondersteunen. Ciena ontwikkelt nog aanvullende Adaptive IP-functionaliteiten, die in de Packet Networking-platformen worden geïntegreerd.

Ook nieuw zijn coherente optics, waarmee snelle, goedkope opschaling mogelijk wordt bij toenemend bandbreedtegebruik. Met de ondersteuning hiervoor wordt het netwerkontwerp vereenvoudigd, met merkbare vermindering van stroomverbruik, ruimtegebruik, kosten en algehele operationele complexiteit.

Toevoegingen aan Packet Networking

Met het 6500 PTS worden legacy TDM Business Services in pakketstromen geconverteerd die over een efficiënter en beter schaalbaar pakketnetwerk worden verzonden. Beheerders kunnen hun bestaande TDM-klanten blijven ondersteunen, maar ook nieuwe high-growth-applicaties aanbieden.

Het Blue Planet management-portfolio krijgt nieuwe Layer 3-functies voor routeoptimalisatie en -bewaking. Daarmee moeten betere end-to-end-ontwerp, -werking en -beheer van IP-netwerken mogelijk gemaakt worden.