De CeBIT beurs die elk jaar in maart in het Duitse Hannover gehouden wordt, lijkt flink op zijn retour te zijn. Diverse grote bedrijven hebben aangegeven niet meer aanwezig te zullen zijn op de komende editie, waardoor het voortbestaan van de beurs onder druk komt te staan.

De meest recente afhaker is computerfabrikant Lenovo, dat vandaag bekendmaakte niet aanwezig te zullen zijn op de komende CeBIT. Eerder lieten BenQ, Nokia en Motorola al weten geen heil in het evenement te zien. Sony, E-Plus en Phillips waren dit jaar al niet te zien en Dell en HP hebben dit besluit al enkele jaren geleden genomen.

Volgens expert is het grootste probleem dat de CeBIT organisatie iedereen tevreden wil stellen, zowel aan de zakelijke kant als aan de consumentenkant. Bedrijven als Lenovo willen echter met een dergelijk evenement de zakelijke markt of de professionele IT-markt benaderen en niet zozeer de consument. Die gedachte wordt beaamd door computerbouwer Shuttle die dit jaar ook verstek laat gaan, omdat ze tijdens de CeBIT niet het juiste publiek kunnen bereiken.

De organisatie van CeBIT heeft echter laten weten dat het evenement nog altijd een belangrijk evenement is voor bedrijven. Zo is het aantal zakelijke bezoekers dat ook daadwerkelijk beslissingen kan nemen over de aanschaf van apparatuur dit jaar gestegen tot 64,3 procent. Het aantal bezoekers loopt echter wel gestaag terug, van 850.000 in 2001 naar 200.000 dit jaar.