Dell Technologies en Orange gaan samenwerken op het gebied van edge computing en 5G

Abonneer je gratis op Techzine!

De komst van 5G-netwerken brengt nieuwe mogelijkheden voor edge computing. Dell Technologies en de Franse operator Orange slaan daarom de handen ineen om hiervoor nieuwe infrastructuur, software defined mobiele en gedistribueerde (multi)cloud- en edge-architecturen te gaan ontwikkelen.

Beide partijen willen, zo maakten zij tijdens het grote Dell-evenement van deze week in Las Vegas bekend, met de samenwerking hun klanten gaan helpen om straks meer met 5G te kunnen gaan doen.

De komst van de supersnelle mobiele technologie heeft namelijk veel nieuwe platformen nodig om straks onder meer realtime edge computing en IoT-diensten mogelijk te maken en zonder problemen te laten functioneren.

Samenwerking cloud- en mobiele diensten

Dell Technologies en Orange slaan daarom nu de handen ineen om de vraag naar deze specifieke platformen mogelijk te maken. Hiervoor gaan zij onder meer nieuwe gedistribueerde architecturen voor 5G ontwikkelen die het beste van cloud- en mobiele diensten moeten verenigen.

Deze architecturen zullen daarnaast een hardware gebaseerde basis moeten vormen voor het leveren van een geautomatiseerde en agnostische softwaregebaseerde infrastructuur die zich uitstrekt vanaf het on-premise datacenter tot aan de zendmasten en het mobiele core-netwerk. Dit moet bedrijven en organisaties uiteindelijk meer mogelijkheden gaan bieden om sneller te innoveren en diensten af te leveren bij hun klanten.

Use cases en ontwikkelen ecosysteem

Concreet bestaat de nu gestarte samenwerking tussen beide partijen onder meer uit het ontwikkelen van use cases voor edge computing, inclusief businessmodellen en proof of concepts. Daarnaast willen de techgigant en de Franse operator ook het initiatief nemen voor open source samenwerkingsverbanden en partnerships met derde partijen om een edge ecosysteem te ontwikkelen.

Ontwikkelen technologie

Op technisch vlak wordt samengewerkt met het ontwikkelen van oplossingen en toepassingen die de infrastructuur voor edge computing in combinatie met 5G moet gaan versnellen. Denk hierbij aan onder meer FPGAs, GPUs, and SmartNICs voor edge workloads, inclusief Cloud/Virtual RAN (CRAN/vRAN), MEC, en realtime, interactieve latency-sensitive applicaties.

Ook wordt samengewerkt op het vlak van oplossingen en toepassingen voor kunstmatige inteligentie of machine learning die automatisering van een complete, uit meerdere technologieën bestaande edge-infrastructuur op afstand mogelijk maakt. Deze infrastructuur zal zijn gebaseerd op onder meer virtuele machines, containers en bare metal wordkloads.

Tot slot bestaat de samenwerking tussen Dell Technologies en Orange uit het ontwikkelen van edge-infrastructuurplatforms die aan alle voorwaarden die telecomoperators hieraan stellen, andere op het gebied van omgeving, ruimte, operationele handelingen en automatisering.

Het is niet bekend wanneer de eerste gezamenlijke oplossingen op de markt zullen komen.