Abonneer je gratis op Techzine!

Google blijft investeren in China, de zoekgigant is een samenwerking aangegaan met China Mobile, waardoor gebruikers van de Chinese provider de mogelijkheid krijgen om met hun mobieltje zoekopdrachten te doen via het webportaal van China Mobile.

De mobiele zoekdienst is december vorig jaar in testfase en zal begin dit jaar voltooid worden, zo maakten beide bedrijven vandaag bekend. De dienst die Google verzorgt is voornamelijk gericht op het Monternet WAP portal van China Mobile, waar gebruikers ringtones, video’s en games kunnen downloaden of nieuws kunnen lezen.

De samenwerking met China Mobile is de tweede Chinese samenwerking die Google deze week aankondigt, afgelopen dinsdag liet het bedrijf al weten te gaan investeren in de online videodownloadservice Shenzen Xunlei Network Technology.

Voor Google en andere Amerikaanse internetbedrijven als Microsoft, is het belangrijk om de komende tijd te investeren in China, omdat het land gezien wordt als de volgende grootmacht op het gebied van internet en andere ICT zaken. Verwacht wordt dat het land over niet al te lange tijd meer internetgebruikers zal hebben dan de Verenigde Staten.

De opmars van Google in China zal echter niet zo eenvoudig verlopen als in andere delen van de wereld, het bedrijf heeft in China flinke concurrentie van zoekbedrijf Baidu, dat inmiddels zeer groot en bekend is in China en recentelijk ook een Japanse variant online bracht.