2min

Tags in dit artikel

,

Zoom.in sloot 2006 af met ruim 80 miljoen bekeken video’s. Dit is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar (105% groei). Er kwamen zo’n 125 nieuwe portals en sites bij (nu 400) en circa 30 nieuwe contentproviders (nu 119). De omzet in spotcampagnes resulteerde in vier keer meer dan in 2005.

Het aantal unieke kijkers (bron Nedstat) kwam gemiddeld uit op 2,3 miljoen per maand waarvan tweederde uit de groep 13-49 jaar. De groei van kijkers naar videonieuws blijkt ieder jaar ongeveer te verdubbelen. Dit komt nagenoeg geheel doordat Zoom.in meer nieuwsvideo’s per dag beschikbaar stelt aan een groter aantal sites. De groei per individuele site is echter beperkt. Aangevuld door successen van user generated content sites wordt de internetvideo een steeds geaccepteerder medium en daarmee ook de pre-roll advertenties.

De totaalomzet van Zoom.in steeg naar ruim 3 miljoen euro. In Nederland werd zelfs een lichte winst gemaakt, de eerste keer sinds de eerste pre-roll advertentie in 2003. Voor 2007 wordt wederom een verdubbeling van de omzet verwacht, met name uit de nieuwe landen waar de afgelopen jaren het Zoom.in netwerk is opgebouwd.

Nummer 1 video van 2006: de onverwachte dood van Crocodile Hunter in augustus met slechts 300.000 kijkers. De groei van het aantal kijkers is dan ook met name te danken aan de groei van het aantal verschillende filmpjes (circa 150 per dag) dat Zoom.in op dagbasis op het internet brengt. Deze groei is mede te danken aan de leuke content die uit de verschillende landen komt. Het aantal unieke bezoekers per maand lag vorig jaar een miljoen hoger en het aantal bekeken video’s per unieke bezoeker per maand steeg vorig jaar van circa 1,5 naar 2,5. Meer mensen kijken meer video’s.

In 2006 liepen er in totaal 122 top-500 campagnes op Zoom.in, met een totaalomzet van 4 maal die van 2005. De gemiddelde doorklikratio bedroeg 2,73%, een record, met een uitschieter naar boven van 16%. De grootste campagne betrof die van het CDA met in totaal 2 miljoen vertoningen.

Zoom.in is behalve in Nederland ook actief in België (Vlaanderen en Wallonië), Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland. De buitenlandse activiteiten van Zoom.in groeiden in 2006 naar 44% van het totaal aantal kijkers. In 2005 was het buitenlandse aandeel nog 15%. Dit jaar zullen wederom nieuwe landen worden gestart en om de groei door te kunnen blijven zetten zal Zoom.in de komende drie jaar zo’n 6,5 miljoen euro investeren in o.a. nieuwe content- en platformontwikkeling. Videokijkers raken gewend aan het product en stellen steeds meer eisen aan kijkersbeleving en kwaliteit van de content.

De verwachting voor 2007 is een totaal aantal kijkers van 150 miljoen met 3,5 miljoen unieke kijkers op maandbasis.