2min

Tags in dit artikel

, ,

Online betaaldienst PayPal heeft in de Europese Unie een banklicentie gekregen. Dat maakt het voor de dienst veel makkelijker om zelf in Europa uit te breiden. Na de bekendmaking van de licentie, heeft PayPal besloten om haar Europese hoofdkantoor naar Luxemburg te verhuizen.

Ook in Nederland is Paypal actief, het heeft hier een lokale versie. De Nederlandse versie zou inmiddels een miljoen gebruikers hebben maar ze zijn niet allemaal actief. Christopher Coonan, topman van PayPal in Zuid-Europa en de Benelux, ziet in Europa veel doorgroeimogelijkheden voor Paypal. De verkregen banklicentie zou hier goed aan kunnen bijdragen.

Wereldwijd heeft PayPal naar eigen zeggen 143 miljoen leden. Voordat de licentie verkregen was, opereerde het bedrijf voor zijn Europese zaken vanuit Groot-Brittannië. De regelgeving daar verhinderde voor het bedrijf dat het rechtstreeks met andere bedrijven zaken deed. De verkregen banklicentie maakt dat wel mogelijk.
Meer duidelijkheid voor Europese webwinkels,eind gebruikers, en bedrijven waar PayPal zaken mee doet. Dat is volgens Coonan een belangrijk punt met de verkregen licentie. Overigens stelt de licentie PayPal ook in staat om bankdiensten aan te bieden, zoals het aanbieden van creditcards. Maar het bedrijf zegt daar geen plannen voor te hebben. In het Verenigd Koninkrijk geeft PayPal in samenwerking met andere banken wel creditcards uit.

In april lanceerde internet zoekgigant Google ook al een online betaaldients, Google Checkout. Lang was de dienst alleen operationeel in de Verenigde staten, maar Google verwacht haar dienst snel uit te breiden naar de rest van de wereld.
De topman ziet checkout niet als een bedreiging. "Checkout is op dit moment alleen maar een schil om creditcardbetalingen met Visa en Mastercard. PayPal biedt veel meer mogelijkheden. Ook is het marktaandeel van PayPal in de VS sinds de introductie van checkout alleen maar gestegen", aldus Coonan