2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een tekort aan diverse computeronderdelen werkt momenteel in het nadeel van laptopfabrikanten, maar ook in het nadeel van Nintendo. De consolefabrikant had gehoopt de productie van haar Wii console na juni dit jaar op te kunnen schroeven om aan de vraag te kunnen voldoen, maar dat lijkt dit jaar niet meer te gaan lukken.

De website DigiTimes meldt op basis van meldingen van Taiwanese componentfabrikanten dat Nintendo haar plannen voor het opvoeren van de Wii productie uit moet stellen. Zo zijn er momenteel tekorten aan inegrated circuit chips (geïntegreerde schakelingen) en printend circuit boards (printplaat). Momenteel heeft Nintendo volgens schattingen rond de 9,27 miljoen Wii’s verkocht tot juni 2007 en de vraag blijft aanhouden. Nintendo president Satoru Iwata liet in april nog weten dat Nintendo de sterke vraag naar de console niet goed had ingeschat en beloofde de productie op te zullen schroeven.

Alhoewel de productie dus niet kan voldoen aan de vraag doet de Wii het nog wel steeds beter dan de PS3 en de Xbox 360. Microsofts console is momenteel de bestverkochte console van de drie, maar is al een jaar langer op de markt. De verwachting is wel dat vooral de Xbox 360 enig voordeel zal hebben bij de Wii-tekorten, omdat de goedkoopste versie van de 360 door de prijsverlaging in sommige landen nu even duur is als de Wii.

Tegelijkertijd hebben ook laptopfabrikanten last van de tekorten, want behalve de genoemden schakelingen en printplaten zijn er ook tekorten aan batterijen, LCD-panelen en optische drives. De meeste laptopfabrikanten hebben optimistische verwachtingen voor het jaar 2007, maar zullen die nu misschien moeten bijstellen. Volgens bronnen in de Taiwanese industrie is er een tekort aan Dells laptops uit de 8-serie. Acer heeft voornamelijk last van de tekorten aan grafische chips van AMD en NVIDIA, maar ook van de tekorten aan 12,1 inch LCD-schermen. Ook Hewlett-Packard kan niet voldoen aan de vraag naar 12,1 inch laptops.

Over het tekort aan batterijen bestaat er nogal verschil van mening. Sommige bronnen verwachten dat het tekort in oktober verholpen is, terwijl andere bronnen over 2008 praten. Er schijnt voornamelijk een tekort te zijn aan 2,2v batterijen, maar volgens sommige bronnen stappen veel klanten over op 2,4v batterijen, waardoor de impact van de tekorten weer zou mee moeten vallen.