Qualcomm heeft twee nieuwe chipsets aangekondigd met ondersteuning voor wifi 6e. De FastConnect 6900 en 6700 verschijnen in de tweede helft van dit jaar.

De mobiele chips, de FastConnect 6700 en FastConnect 6900, kunnen een theoretische topsnelheid bereiken van 3 Gbit/s en 3,6 Gbit/s. De chips kunnen deze snelheid bereiken vanwege de nieuwe ondersteuning voor wifi 6e.

Volgens Qualcomm maakt de FastConnect 6900 gebruik van dual band simultaneous om 3,6 Gbit/s te behalen. Dat betekent dat apparaten data over meerdere delen van het spectrum tegelijk kunnen verzenden en daardoor betere snelheden bieden. Ze profiteren ook van minder storingen, aangezien de meeste andere wifi-verbindingen nog steeds gebruikmaken van de bestaande banden. De FastConnect 6700 heeft die ondersteuning niet en heeft daarom een maximale wifi-snelheid van 3 Gbit/s. De chipsets ondersteunen ook Bluetooth 5.2.

Qualcomm gebruikt de FastConnect-chips voor zijn Snapdragon-processoren die op veel high-end Android-smartphones draaien. Het bedrijf wil de FastConnect 6900 en 6700 nog voor 2021 uitbrengen.

Qualcomm kondigt ook vier nieuwe Networking Pro-chips aan voor routers met wifi 6e-integratie. Deze nieuwe chips kunnen een snelheid bereiken tussen de 5,4 Gbit/s en 10,8 Gbit/s en zijn per direct beschikbaar.

Wifi 6e

Begin dit jaar kondigde de Wi-Fi Alliance de uitbreiding van wifi 6 aan, voorheen 802.11ax. Dit betekent dat apparaten naast de 2,4 GHz en 5 GHz-banden, ook de 6 GHz-frequentieband kunnen inzetten. Het uitbreiden naar het 6 GHz-wifispectrum moet ervoor zorgen dat er extra capaciteit vrijkomt en dat wifi-verbindingen elkaar minder vaak storen.

Tip: Staar je niet blind op 5G: waarom het onbeminde Wifi 6 belangrijker is