2min

Een boze klant van de Amerikaanse provider Comcast heeft het bedrijf aangeklaagd, omdat het bedrijf de bandbreedte van de internetverbinding van een aantal klanten heeft verlaagd als de klant gebruikmaakte van een peer-to-peer programma.

In oktober kwam na onafhankelijk onderzoek van Associated Press aan het licht dat Comcast bij individuele gebruikers de bandbreedte van de internetverbinding naar beneden bracht als er gebruik werd gemaakt van peer-to-peer applicaties als e-Donkey, Gnutella en BitTorrent. Terwijl sommige providers een bepaald soort internetverkeer prioriteren ten opzichte van andere verkeer of simpelweg een bepaalde poort voor een protocol blokkeren, bedient Comcast zich van andere praktijken. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld die zich voor kan doen als een computer van een gebruiker en valse signalen kan versturen waardoor het lijkt alsof de verbinding verbroken wordt.

Een boze Comcastklant is nu naar de rechter gestapt op een zogenoemde Class Action zaak te beginnen. Hierin vertegenwoordigt één persoon een grote groep andere personen die dezelfde aanklacht hebben. In dit geval is de aanklager John Hart en volgens de aanklacht vertegenwoordigt hij alle mensen in de staat Californië die een internet abonnement hebben afgesloten vanaf 13 november 2003 en die geprobeerd hebben om een peer-to-peer programma of Lotus Notes te gebruiken.

Volgens de aanklacht zou Comcast contractbreuk plegen, omdat het bedrijf het ‘Covenant of Good Faith and Fair Dealing’, de ‘Business and Professions Code’ en de ‘Consumer Legal Remedies Act’ zou hebben overtreden door peer-to-peer verkeer actief te beheren en te beperken. Tevens zou het bedrijf zonder toestemming verborgen berichten hebben verstuurd naar klanten die dergelijke applicaties gebruikt zouden hebben.

In de aanklacht wordt een vergoeding voor de geleden schade geëist, maar er worden geen exacte bedragen genoemd. Alhoewel meerdere providers hebben aangegeven internetverkeer te vertragen op basis van applicaties en protocollen, is Comcast het eerste bedrijf dat daarvoor aangeklaagd wordt. Het is niet duidelijk wanneer de zaak voor zal komen.